Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[Demon]
[Netaspect]
[CMG]

Geen littekens met nieuwe spray

LONDEN, donderdag

Britse wetenschappers hebben een spray ontwikkeld waarmee wonden op het menselijk lichaam beter genezen en nauwelijks littekens achterlaten.

Het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist schrijft dat de spray een mix van ethanol en door het lichaam afbreekbare polymere stoffen bevat, die een laagje op de wond achterlaten.

Het polymeer helpt het lichaam een bepaald soort proteïne te maken, waardoor de nieuwe cellen die de wond moeten herstellen in een beter en natuurlijker patroon groeien. De huid, die op de wond komt, is dan mooier dan de huid die het lichaam zelf aanmaakt.

Normaal gesproken vormen de nieuwe huidcellen parallele strips, die elkaar echter niet overlappen. Hierdoor wordt de beschadigde huid minder mooi en sterk en ontstaat het stuggere littekenweefsel.

Volgens een van de onderzoekers van het Britse bedrijf Elektrosols, dat de spray ontwikkelde, vormen de polymeren een soort spinnenweb, dat echter veel fijnmaziger is.

"Het web helpt de huidcellen te groeien in verschillende richtingen. En dat zorgt voor een natuurlijke huid, die van een betere kwaliteit is dan de snelle 'reparatie'-huid van het menselijk lichaam", aldus onderzoeker Ron Coffee. (Reuters)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl