Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]
[El Cheapo]

Mediageweld om Tsjetsjenië

Van onze correspondent - MOSKOU, donderdag

De bijna vier maanden oude oorlog tussen Moskou en Tsjetsjeense moslimrebellen heeft zich gisteren, behalve op het slagveld, vooral ook afgespeeld in de sferen van de propaganda.

Een vluchteling op weg naar Tsjetsjenië passeert met zijn met een stier beladen auto een grenspost in buurland Ingoesjetië.

FOTO: REUTERS

Terwijl Tsjetsjeense strijders in de noordelijke buitenwijken van Grozny een grootschalig tegenoffensief claimden tegen Russische troepen, beweerde de Russische minister van Defensie, Igor Sergejev, dat alles voorspoedig gaat.

Ook het Russisch ORT-journaal Vremja gaf gisteravond van het verloop van de operatie opnieuw een positief beeld: weliswaar waren er in het zuiden van Grozny zeven Russische militairen gedood, maar voor de rest, aldus de verslaggever, ging alles volgens plan. Een Tsjetsjeense woordvoerder verklaarde echter dat aan "de triomfantelijke Russische militaire opmars" in Tsjetsjenië een einde gekomen. "De tweede Tsjetsjeense oorlog staat op een keerpunt."

De Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov, riep intussen op tot een bestand van 8 tot 11 januari om internationale waarnemers de kans te geven de beschuldigingen aan het adres van Moskou, over de inzet van chemische wapens, te controleren.

Russische militairen klaagden intussen over een gebrek aan coördinatie op het slagveld. Soms zouden ze niet eens weten door wie ze werden aangevallen: door rebellen of andere Russische eenheden. De Russische kolonel-generaal Valeri Manilov, deed de diverse Tsjetsjeense verklaringen af als "misleidende informatie en leugens".

Indien de Tsjetsjenen daadwerkelijk een groot tegenoffensief hebben gelanceerd zou dat een klap betekenen voor waarnemend president Vladimir Poetin, die met name door de 'successen' in Tsjetsjenië aan zijn huidige populariteit is gekomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl