Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

donderdag
6 januari 2000
 

[Siteshopper]
[El Cheapo]
[Veilinghal]
[BOL]

Elian gaat terug naar
zijn vader in Cuba

Van onze correspondent - NEW YORK, donderdag

De Amerikaanse immigratiedienst heeft gisteren besloten het 6-jarige Cubaanse vluchtelingetje Elian Gonzalez terug te sturen naar zijn vader in Havana. De alom verwachte beslissing werd met een storm van kritiek begroet door Cubaanse ballingen die zich in Miami, Florida hebben ontfermd over het jongetje.

Elian Gonzalez wordt op weg naar zijn laatste schooldag in Miami begeleid door zijn nicht Marisleysis. De Amerikaanse inmmigratiedienst besloot gisteren om het 6-jarige Cubaanse vluchtelingetje terug te sturen naar zijn vader in Havana.

FOTO: REUTERS

Elian werd eind november vorig jaar voor de kust van Florida van een verdrinkingsdood gered nadat hij twee dagen op volle zee had rondgedreven, zich vastklampend aan een binnenband. Hij verloor zijn moeder en stiefvader toen hun vluchtelingenboot omsloeg en zonk. De Cubaanse president Fidel Castro betichtte de VS van ontvoering en bracht miljoenen woedende Cubanen op de been om te demonstreren voor Elians terugkeer.

De immigratie- en naturalisatiedienst (INS) verwijst naar internationaal familierecht voor de hereniging van Elian met zijn vader Juan Miguel Gonzalez. "Hij is de enige die juridisch namens Elian kan spreken. Bovendien hebben vader en zoon een sterke band", verklaarde INS-commissaris Doris Meisner. "Dit kleine jongetje, dat zoveel heeft meegemaakt, hoort thuis bij zijn vader", aldus Meisner.

Elian verbleef de afgelopen weken bij familieleden in de fel anti-Castro gezinde Cubaanse gemeenschap van Miami. Het joch werd overladen met speelgoed en verwend met bezoekjes aan Disney World en Universal Studios. Sinds begin deze week bezocht hij een Amerikaanse school. Honderden naar de VS gevluchte Cubanen stroomden gisteren bij het gebouw van de INS samen voor een betoging tegen de terugkeer van Elian. De beslissing wordt door een advocaat van de familie aangevochten bij de rechter. De INS hoopt het jongetje uiterlijk 14 januari te herenigen met de vader, die vooralsnog weigert zijn zoon op te halen in Miami uit vrees voor vergeldingsacties door de Cubaanse gemeenschap.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl