Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[CMG]
[Netaspect]
[Demon]
[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[KPN Digitale Certificaten]

Pedo's met adres op internet

Van onze correspondent

ENSCHEDE, donderdag

Verontruste ouders kunnen nog deze maand via een speciale website controleren of er een zedendelinquent bij hen in de buurt woont. De in Twente opgerichte Stichting Registratie Opgespoorde Pedofielen (Strop) gaat de adressen van pedoseksuelen op internet plaatsen.

Nederlanders kunnen daarmee checken of een veroordeelde zedendelinquent na de straf te hebben uitgezeten, is teruggekeerd in zijn oude woonbuurt.

'Laakbaar'

Justitie in Almelo heeft inmiddels laten weten de internetactie van Strop "laakbaar" te vinden, maar dat er vooralsnog geen sprake is van strafbare feiten. Wel zullen de verrichtingen van Strop volgens het OM op de voet worden gevolgd.

Initiatiefnemer van Strop, de Enschedeër Jan Hofte, zegt uiteindelijk alle veroordeelde pedoseksuelen van ons land op deze manier in kaart te willen brengen.

Nadat de stichting vorig jaar al begon met de voorbereidingen, wordt de website volgens Hofte nog deze maand geopend. Daarop kunnen ouders hun eigen adres intikken. Wanneer er een ex-zedendelinquent binnen een straal van 2500 meter blijkt te wonen, verschijnt er vervolgens 'ja' in het scherm.

Zonder in details te willen treden zegt Hofte de stichting te zijn begonnen nadat hij in zijn nabije omgeving werd geconfronteerd met een zedenzaak.

Verhuizing

De Enschedeër verklaart inmiddels contact te hebben met vijf ouders, wier kinderen seksueel zijn misbruikt. Bovendien zegt hij over zijn initiatief nauwe contacten te onderhouden met de politie Twente.

Hofte onderschrijft het plan van minister Korthals om slachtoffers in zedenzaken en burgemeester voortaan te informeren wanneer een ontuchtveroordeelde op vrije voeten komt. De Enschedeër zegt echter verder te willen gaan en pleit voor een gedwongen verhuizing: "Wij vinden dat een delinquent niet terug moet kunnen keren in de wijk waar hij heeft gewoond."

Onduidelijk is of Strop bij de start eind deze maand meteen al adressen van delinquenten in het bestand heeft. Hofte zegt te verwachten dat er via een speciaal faxnummer de eerste tijd zo'n 100 meldingen per week binnen zullen stromen. Slachtoffers of ouders kunnen deze 'aanmeldingen' doen door een kopie van het vonnis toe te zenden.

Ouders die via internet ontdekken dat er een pedoseksueel bij hen in de buurt woont, zullen door Strop in eerste instantie worden doorverwezen naar de wijkagent. Wanneer dit echter niets uithaalt, zal volgens Hofte worden bekeken of er eventueel meer informatie omtrent de bewuste persoon aan de ouders kan worden doorgespeeld.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl