Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]
[Demon]
[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[CMG]

Amerikaan en Nederlander
sterven vaker aan hartkwaal

Van onze medische redactie

BILTHOVEN, donderdag

Nederlandse en Amerikaanse mannen overlijden vaker aan een hartziekte dan hun Zuid-Europese en Japanse leeftijdgenoten, ook al hebben ze dezelfde bloeddruk.

Dat blijkt uit een onderzoek van onder andere het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) te Bilthoven, waarbij duizenden mannen uit zeven landen langdurig werden gevolgd.

Een internationale groep wetenschappers begon in 1960 een onderzoek naar de risicofactoren voor hartziekten bij 12.000 mannen van middelbare leeftijd in de Verenigde Staten, Finland, Nederland, Griekenland, Italië, het voormalige Joegoslavië en Japan. 25 jaar later overleed 10 procent aan een zogenoemde coronaire hartziekte, zoals een hartinfarct of pijn op de borst.

Het sterfterisico neemt toe met elke stijging van de bloeddruk. Dit risico is voor alle mannen gelijk. Maar het absolute risico, het aantal mannen met dezelfde bloeddruk dat de kans loopt een hartziekte te ontwikkelen, verschilt per land aanzienlijk.

Volgens RIVM-onderzoeker P. van den Hoogen overlijden in Noord-Europa en de Verenigde Staten één op de zeven mannen met een matig verhoogde bloeddruk aan een hartziekte. In Japan en Zuid-Europa treft één op de 28 mannen dit lot.

Volgens Van den Hoogen zijn verschillende eetgewoonten deels verantwoordelijk voor deze uitkomst. In Japan en Zuid-Europa staan minder vlees, meer fruit, meer vis, en meer olijfolie op het menu. Een andere verklaring zijn verschillen in erfelijke aanleg.

Het onderzoek geeft volgens Van den Hoogen aanleiding meer Nederlanders met verhoogde bloeddruk medicijnen voor te schrijven. Dat zal zeker het geval zijn wanneer nieuwe Europese richtlijnen opgevolgd worden, verwacht Van den Hoogen. Deze richtlijnen bevelen ook medicijnen aan bij een gematigd verhoogde bloeddruk. Ze nemen ook het risico op een hartziekte in aanmerking. Behandeling is noodzakelijk wanneer iemand in de komende tien jaar of in zijn zestigste levensjaar een kans van 20 procent op een infarct heeft.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl