Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[BOL]
[ABN AMRO startplanner]
[Demon]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]

Bedelbrief Hartfonds
vermomd als factuur

door Jenny van der Zijden

MOORDRECHT, donderdag

Stichting Nationaal Hartfonds uit Den Haag heeft bedrijven en particulieren verspreid over heel Nederland een factuur gezonden van 250 gulden met het verzoek dit bedrag per omgaande te betalen.

Wie echter op een bijlage verder leest komt tot de ontdekking dat het hier niet gaat om een betaling van diensten of goederen maar om een schriftelijke collecte.

"Wij hopen op uw steun al willen wij erop wijzen dat de factuur geen verplichting tot betalen inhoudt, maar bedoeld is voor de administratie. U kunt ook een afwijkend bedrag schenken", staat hier in de laatste alinea te lezen.

Terwijl een woordvoerster zegt dat het de eerste keer is dat het fonds op deze wijze 'collecteert' en er op 31 december 1999 'slechts' 10.000 van deze brieven de deur zijn uitgegaan, kreeg een onbekend aantal Nederlandse bedrijven ook in oktober 1999 al een factuur door de bus; 'Per omgaande te betalen: 500 gulden'.

Vertrouwen

De Nederlandse Hartstichting zegt nu de dupe te worden van deze manier van collecteren. "Wij krijgen al maanden tientallen telefoontjes per dag van particulieren en ondernemers met vragen over de facturen van het Hartfonds, een fonds waar wij totaal niets mee te maken hebben, maar wij worden er wel op aangesproken."

"Het gaat hier om een ernstig vorm van verwarring. Het Hartfonds zegt dat de eerste brieven zes dagen geleden de deur zijn uitgegaan. Wij hebben echter bewijs dat dit al maanden aan de gang is", aldus Lex Iterson van de Hartstichting. "Het fonds schaadt met zijn facturen het vertrouwen dat het publiek al 35 jaar in ons heeft."

Ondanks dat het Hartfonds al twee jaar actief is, staat het nog niet ingeschreven bij de Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving. "Inmiddels is de aanvraag wel bij ons binnengekomen, maar nog niet beoordeeld", aldus een woordvoerder.

Barbara van der Klis van het Hartfonds zegt nog geen zicht te hebben op positieve of negatieve reacties op de factuur. "Wanneer er klachten komen, zullen wij daar zeker lering uit trekken. Wij zijn een jong fonds en deze actie is voor ons een test om te proberen met zo min mogelijk kosten zoveel mogelijk geld binnen te halen. Deze actie komt zakelijk over, maar de factuur hebben wij er vast bijgedaan zodat de gulle gevers hun gift straks makkelijker kunnen aftrekken van de belasting."

Hans Brink, directeur van de Kamer van Koophandel Rotterdam, vindt het jammer dat het Hartfonds op deze wijze langs de weg timmert. "Het doel is sympathiek, maar de weg die gevolgd wordt helaas niet. Op deze manier schop je de mensen tegen de schenen. Wanneer ik zo'n factuur op de mat zou vinden, zou ik absoluut niet betalen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl