Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[Netaspect]
[BOL]
[Demon]
[ABN AMRO startplanner]
[CMG]

Economische groei
bezorgt hoofdstad
succes-problemen

door Arianne Mantel

AMSTERDAM, donderdag

De economische groei in Amsterdam brengt 'luxe' problemen met zich mee. De hoofdstad is zo aantrekkelijk dat het last krijgt van zijn eigen succes. Dat staat in het gistermiddag verschenen jaarverslag 1999 van de dienst Economische Zaken (EZ).

Zo voorziet EZ een tekort aan bedrijfsruimte en kantoren. Ook zijn er al regelmatig te weinig hotelkamers voor toeristen en congresgangers.

Tekort

"Touroperators wijken al bij voorbaat uit naar onderdak elders. Dat is een ongewenste neerwaartse spiraal. Het tekort aan hotelkamers nadert de 5000," aldus de woordvoerder van wethouder Pauline Krikke (EZ).

Een ander voorbeeld van het last krijgen van eigen succes ziet EZ in de historisch lage leegstand van kantoren. De woordvoerder: "In 1999 stond minder dan 3% van de gebouwen leeg; in 1995 was dit nog 12%. Verontrustende cijfers, want er dient een buffer te zijn om aan de directe vraag te voldoen. Grote bedrijven dreigen niet meer te zoeken naar vestigingsmogelijkheden in de hoofdstad."

Dan is er volgens EZ nog het luxe probleem van teveel werk. "We hebben enorm veel vacatures. Maar die zijn met name voor hoger opgeleiden en daar heeft Amsterdam er weer te weinig van. Er zijn 60.000 werkzoekenden, maar deze werkloosheid doet zich voor bij mensen die niet de juiste kwalificaties hebben."

Partnership

Om dit probleem op te lossen zijn er in 1999 zo'n 30 partnerships tussen scholen en bedrijven tot stand gebracht om een betere aansluiting van onderwijs op het bedrijfsleven te bevorderen. Het is de bedoeling om meer van dit soort partnerships te sluiten.

Overigens spreekt de woordvoerder van de wethouder van een heuse trendbreuk op het gebied van werkloosheid en werkgelegenheid. "De werkloosheid nam vorig jaar in Amsterdam met 3% af, tegen het landelijk gemiddelde van 2%. Jaren liepen we achter op het landelijk gemiddelde. De werkgelegenheid groeide met 2,5%, terwijl dit landelijk 2,3% was.

Inmiddels is bekend dat het Amerikaanse netwerkbedrijf Cisco het grootste kantoor - ruim 100.000 m - van Nederland gaat bouwen in de Amsterdamse Bijlmer. Volgens de woordvoerder van Krikke gaat het om de grootste buitenlandse investering - honderden miljoenen - in de stad sinds decennia.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl