Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
6 januari 2000
 

[KPN Digitale Certificaten]
[BOL]
[Netaspect]
[ABN AMRO startplanner]
[CMG]
[Demon]

Alarm visserij over
vraatzucht aalscholvers

  door Huib Boogert

DEN HAAG, woensdag

Aalscholvers worden een plaag voor de Nederlandse kustvisserij. Het aantal van deze vogels stijgt zo explosief, dat ze een bedreiging worden voor de broodwinning van de beroepsvissers.

Tot voor kort waren de grote vogels vooral op het IJsselmeer geduchte concurrenten voor de visserij. Zo verslonden ze in '99 evenveel vis als de beroepsvissers gezamenlijk vingen.

Vorig jaar namen de aalscholvers ook de Waddenzee 'in bezit'. De hoeveelheden vis die de vogels opduiken uit de Waddenzee, wordt door de vissers omschreven als 'een aanslag op de visstand'.

In zijn nieuwjaarstoespraak luidde voorzitter drs. D. J. Langstraat van het Productschap Vis gisteren in Den Haag de noodklok over de vraatzucht van de aalscholvers. Hij eiste politieke steun voor het terugdringen van de vogels.

"Te gemakkelijk krijgt de visserij de schuld van terugvallende visbestanden. Maar de aalscholvers zijn daaraan minstens zo schuldig. Als de overheid niet ingrijpt, zijn binnenkort de vissers vogelvrij en de vogels vissersvrij. Dat is leuk voor de vogels, maar niet voor de vissers".

Langstraat meldde ook dat het Productschap zich heftig blijft verzetten tegen de door de EU gewenste halvering van de Nederlandse Noordzee-kottervloot. "We houden ons perfect aan de vangstquota, maar de EU wil niettemin onze vlootcapaciteit ingrijpend aantasten."

Omdat het Nederlandse visserijbedrijfsleven vermoedt, dat er in andere landen worden gesjoemeld met de opgegeven capaciteit, heeft het Productschap Vis de Europese Rekenkamer gevraagd, een onderzoek te doen naar de uniforme meting van motorvermogen en tonnage van alle vloten van de EU-landen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl