Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, dinsdag
Het platform van Europese beurzen komt er ook als de Deutsche Börse in Frankfurt niet meewerkt. "Als het niet door acht beurzen wordt gerealiseerd, dan door zeven beurzen", aldus George Möller, president-directeur van de Amsterdamse Effectenbeurs AEX, gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.
De Duitse beurs heeft onlangs aangegeven de leidende Europese beurs te willen worden, een ambitie die onverenigbaar lijkt met de eerder geplande Europese beurzenalliantie die in november gereed moet zijn.
"De wil om het tot stand te brengen beperkt de mogelijkheid voor iedere beurs afzonderlijk om alsnog zijn eigen weg te gaan", zo benadrukte Möller wel. "Dat geldt ook voor onze oosterburen."
Daarnaast waarschuwde de AEX-topman voor een beurstoezicht volgens een Amerikaans SEC-model zoals de laatste tijd hier en daar wordt bepleit. In dit model bemoeit de toezichthouder (in Nederland de STE) zich direct met het toelaten van bedrijven tot de beurs en niet indirect zoals nu het geval is.
"Als je het al wilt, dan alleen in Europa", aldus Möller, die erop wees dat primaire markt (die van de nieuwe noteringen) in feite nog het enige middel is waarmee de Europese beurzen zich van elkaar kunnen onderscheiden. "Een SEC-model introduceren in het ene land maar niet in het andere, kan binnen de Europese kapitaalmarkt aardverschuivingen teweeg brengen. Als de AEX zijn snelheid en efficiëntie bij het toelatingsproces niet meer zelf in handen heeft, dan zullen bedrijven en emissiehuizen bij de geringste vertraging door derden zonder pardon voor een andere Europese beurs kiezen. Als relatief kleine markt zijn wij extra kwetsbaar."
Möller benadrukte dit punt vooral om de ambitieuze oosterburen
geen trek hebben in het SEC-model. "Groot-Brittannië gaat wel die
kant op. Daarmee hebben ze een belangrijk troefkaart in handen van Duitsland
gespeeld. Hoe je het ook wendt of keert, in Europa bestaan ondanks het
streven naar harmonisatie grote verschillen in de wijze waarop toezicht
wordt uitgeoefend. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt door onze concurrenten
handig gebruikt om in het Europese krachtenveld hun positie te versterken."