|
Britse middenstand in revolte
tegen metriek stelsel
door Petra Janbroers - LONDEN, dinsdag
Duizenden Britse winkeliers zijn in opstand gekomen tegen de invoering
per 1 januari van het metrieke stelsel van maten en gewichten in het Verenigd
Koninkrijk. De 'metrieke martelaars', zoals de rebellen worden genoemd,
vertikken het om hun klanten grammen of meters te verkopen en riskeren
met hun hardnekkig vasthouden aan ounce, pound, inch, foot of gallon boetes
tot 7000 gulden en zelfs gevangenisstraf.
Tony
Howard met zijn antieke benzinepompen die afname in gallons aangeven.
Foto: APEX
"Ik hou voet bij stuk, in mijn winkel komen die metrieke gewichten er
niet in", briest slager Dave Stevens (54) uit Leigh-on-Sea in Essex. "De
inspecteurs slepen me maar voor de rechter. Ik ben Engelsman. We doen
het hier zo al honderden jaren."
De totale afschaffing van het 'Britse imperiale systeem' met ingang van het nieuwe millennium is al jaren geleden door de regering aangekondigd. Alle grote ketens van supermarkten en benzinestations hebben hun weegschalen en pompen allang aangepast aan de maten en gewichten die in de rest van de Europese Unie worden gehanteerd. Voorverpakte producten zijn al sinds 1985 van metrieke labels voorzien; de nieuwe wet heeft betrekking op 'losse' producten: een kilo appels, een meter stof, een liter benzine.
Alleen de 'mile', een 'pint' (bier uit het vat, cider of melk uit het typisch Engelse flesje dat aan de deur wordt afgeleverd) en de 'ounce' als rekeneenheid voor edelmetalen blijven bestaan. De winkeliers mogen wel nog tien jaar een vergelijkend lijstje van oude en nieuwe maten en gewichten ophangen voor de onwennige klant.
"Het leven is al hard genoeg zonder deze veranderingen", klaagt groenteman Norman Wilson (38) uit Soho, Londen. "Als ik een elektronische weegschaal moet kopen met de nieuwe gewichten dan kost me dat 300 pond (circa 1000 gulden). Mijn klanten snappen niks van grammen. Er zijn nog zat gepensioneerden die moeite hebben met de decimale munten. Stel je voor, iemand vraagt een pound aardappels, dan moet ik zeker zeggen: is 0,45 kilogram ook goed? Waarom laat Brussel ons niet met rust?"
Ook Tony Howard uit Withypool in het dunbevolkte Exmoor is van slag. Hij is de trotse bezitter van een originele jaren-vijftig-pomp van Shell, die in gallons staat afgesteld. Hij staat nu voor de keuze: nieuwe pompen installeren à raison van ruim 30.000 gulden of de oude installatie laten opruimen. Kosten: 28.000 gulden.
"Dat geld heb ik hoe dan ook niet. Er is nog nooit iemand geweest die 10 of 15 liter vroeg. Men wil benzine voor 10 of 15 pond, of drie of vier gallons. En men komt hier ook tanken omdat ik zulke mooie pompen heb. Ze zijn deel van ons erfgoed. Ik blijf ze gewoon gebruiken."
|
|