Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[Consumerdesk]
 

dinsdag
4 januari 2000
 

[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]
[El Cheapo]

Israëlische krantenmagnaat
van moordopdracht beticht

door Hans Kuitert - JERUZALEM, dinsdag

De concurrentie tussen de twee grootste kranten van Israël, Yediot Aharonot en Maariv, is letterlijk moordend. Het blijft niet bij het elkaar de loef afsteken met primeurs, in de Israëlische mediawereld vaak halve waarheden. Op last van hun uitgevers, de eigenaren van de kranten, zijn elkaars telefoons afgeluisterd. En huurmoord blijkt nu ook een ingrediënt van de wedijver te zijn.

De 42-jarige Ofer Nimrodi, eigenaar en uitgever van Maariv, is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld. Zijn al even oppermachtige 'collega' Arnon Mozes van Yediot Aharonot is ook geen frisse jongen, maar tot een veroordeling of aanklacht is het in zijn geval nooit gekomen.

Ofer Nimrodi (rechts) betreedt de rechtszaal in Tel Aviv.

Foto: EPA

Nimrodi heeft getuigen omgekocht, hoge politiefunctionarissen 'gesmeerd' en een opdracht tot huurmoord gegeven op een voormalige medewerker die uit de school wilde gaan klappen. Voor het gerucht dat hij ook de moord heeft gelast op Arnon Mozes en de baas van Haaretz, de derde krant van het land, Amos Schocken, heeft de Israëlische recherche geen bewijzen kunnen vinden.

De baas van Maariv heeft al een paar maanden in de cel gezeten, na een veroordeling in een afluisterschandaal in 1995. Telefoons van de concurrent, maar ook van eigen verslaggevers werden afgeluisterd door privé-detectives, ex-politieagenten. Diezelfde privé-detectives gebruikten hun oude contacten bij de politie om aan informatie te komen over het afluister-onderzoek, dat ook tegen concurrent Mozes liep.

Het ging nog verder. Politiechefs werden omgekocht, getuigen werden met een flinke buidel geld naar het buitenland gestuurd, zodat ze niet voor de rechtbank konden verschijnen. Het was vooral Nimrodi, zeggen nu de aanklagers, die zich aan deze praktijken schuldig maakte. Een van deze detectives, inmiddels zelf aangeklaagd, besloot aan de vervolging mee te werken om zo strafvermindering te krijgen. Nimrodi gelastte zijn liquidatie, die in Thailand zou moeten plaatsvinden, ver van Israël in ieder geval.

De betrokken detective, Yaacov Tsur, werd uitgenodigd voor een 'afluisterklusje' bij een Israëlische zakenman in Azië, maar rook lont en bleef thuis. Het moordplan viel daarmee in duigen, maar niet Nimrodi's rol daarin. Reden waarom hij nu is aangeklaagd en voor een fiks aantal jaren de gevangenis in kan draaien.

Het is niet zomaar een uit de hand gelopen concurrentieslag. De politie is er volop in betrokken en zelfs oud-minister van politie, Avigdor Kahalani, lijkt geen schone handen te hebben. Twaalf hooggeplaatste politie-officieren bleken banden met Nimrodi te hebben en waren niet ongevoelig voor zijn pogingen het onderzoek in het afluisterschandaal te frustreren.

De chef van de politie in Jeruzalem, Jair Jitzhaki, bijvoorbeeld heeft weliswaar geen geld aangenomen, maar heeft verzuimd melding te maken van zijn contacten met de 'verdachte' Nimrodi en diens pogingen hem om te kopen. Jitzhaki, die getipt werd als toekomstig chef van de Israëlische politie, dreigt nu met oneervol ontslag te worden gestuurd.

Israël is geschokt, vooral door de corruptie bij de politie. Toch zeggen de aanklagers, dat het "eerder een pijnlijk incident is dan een absolute trend."

Niet iedereen in het politiekorps is het daar mee eens. Een hoge officier, die alleen onder strikte geheimhouding wilde praten, constateert dat "Nimrodi zijn slag kon slaan, omdat het klimaat er in het politiekorps rijp voor was. Een slecht promotiebeleid, lage salarissen, een gedemoraliseerd korps en dan komt Nimrodi langs met het grote geld. Dan zijn er altijd mensen die zwichten."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl