Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

maandag
3 januari 2000
 

[Matranortel]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[V & L informatica]
[BOL]

Financiële systemen tot
nu toe millenniumproof

  Van een onzer verslaggeefsters - DEN HAAG, maandag

Terwijl de financiële instellingen, net als andere belangrijke sectoren in Nederland, ongeschonden door de millenniumwisseling zijn gekomen, breekt voor de beurs van Amsterdam vandaag het uur van de waarheid aan. Hoewel alle systemen zeer zorgvuldig zijn getest, moet vandaag blijken of alle bij de AEX aangesloten 370 financiële instellingen millenniumbestendig zijn.

"Nu breekt echt het spannendste moment aan", stelt J. Brouwer, directeur bij Amsterdam Exchanges (AEX). "We hebben onze systemen zeer zorgvuldig getest. De eerste toets was een interne test van instellingen die bij ons zijn aangesloten. In mei en juni hebben we de interfaces tussen instellingen en beurs aan een controle onderworpen en na de zomer hebben we een ketentest gedaan. Op Sloterdijk hebben we een complete tweede beurs laten draaien waar alle bij ons aangesloten instellingen een gesimuleerde millenniumwisseling en 29-februaritest hebben ondergaan. Afgelopen zaterdag was de ultieme test van het netwerk, toen bleek dat een tweede proef niet nodig was."

Door de hoge eisen en de tests van de AEX hebben veel aangesloten instellingen echter niet de tijd gehad om hun eigen productiesysteem uitvoerig te proberen. Vanochtend vroeg moet blijken of alles goed is gegaan. Dan moeten de transacties van 28 december worden verwerkt om de posities van de handelaren vast te stellen.

"Het systeem begint rond 7.00 uur te lopen. Om half negen moeten we beslissen of de beurs gewoon om negen uur open gaat", aldus Brouwer. "Op 4 januari wordt het nog een keer kritiek. Dan moet blijken of de productiesystemen van de financiële instellingen goed werken." Overigens voegt Brouwer eraan toe "de eerste gongslag met vertrouwen tegemoet te zien".

De enige millenniumbug die het team van de AEX heeft gevonden bleek een soort wekkertje op een bepaalde applicatie dat terug sprong naar 1900. Verder bleek een cadeautje om de motivatie van de automatiseerders hoog te houden het meest in het oog springende millenniumfoutje te bevatten. "Het was een klokje dat de tijd aftikte naar de jaarwisseling en dat om twaalf uur 's nachts terugsprong op 1900", aldus Brouwer.

Ook Interpay, de organisatie die voor de Nederlandse banken de afhandeling van het betalingsverkeer regelt, ziet terug op een ietwat saaie jaarwisseling waarin weinig gebeurde. "Op 31 december konden we al zien dat er weinig aan de hand was toen we de eerste transactie uit Australië binnen kregen van een Nederlander die daar pinde. Rond twaalf uur middernacht hadden we al een goed gevoel. Toen het licht aan bleef om twaalf uur hebben we zelf een pinautomaat getest en drie seconden over twaalf kwam het eerste autorisatieverzoek uit Nederland al binnen", aldus een tevreden drs. W. Stolwijk van Interpay.

Uit voorzorg heeft Interpay op 31 december zo'n 600 van de 150.000 betaalautomaten afgesloten omdat ze ondanks herhaalde verzoeken niet millenniumbestendig waren gemaakt.

Dat ook de Nederlandse bevolking het idee had dat het wel goed zat, blijkt volgens De Nederlandsche Bank uit het feit dat er geen extra geld is opgenomen. De stijging in de vraag van banken naar geld is volgens DNB de afgelopen dagen zelfs iets lager geweest dan normaal. Interpay heeft ook geen extra drukte bij de pinautomaten bemerkt. Op de financiële markten was er eveneens geen sprake van paniek getuige het feit dat het overnighttarief van de rente gewoon op 3,75 procent lag.

De komende maand zullen er nog een aantal systemen voor het eerst in werking treden zoals bijvoorbeeld het systeem dat de rentevergoeding en bijschrijving regelt. Pas eind januari zal duidelijk zijn of hier geen computerfouten inzitten.

Microsoft-topman Bill Gates verwacht dat alles nog niet achter de rug is. Gisteren waarschuwde hij voor de Amerikaanse televisie dat de millenniumbug de komende maanden nog voor problemen kan zorgen.

Volgens Gates bestaan er nog veel fouten die niet ontdekt zijn. Ook in Amerika zal vandaag met spanning worden afgewacht of Wall Street zonder problemen van start zal gaan. De eerste beurs in Amerika die opengaat is de termijnmarkt in Chicago om drie uur 's middags Nederlandse tijd.

In Japan zorgde een millenniumfout toch nog voor een bescheiden verrassing bij één buitenlandse bank en vijftien effectenhandelaren. De storingen werden over het algemeen snel verholpen.

J. BROUWER (l.) en W. STOLWIJK
... vol vertrouwen het nieuwe jaar in ...

FOTO: ANP






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl