Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
31 december 1999
 

[I-Pay met SET]
[Qxl]
[Telegraaf]
[Cybercard]
[Vacatures]

Ex-renners bekennen
gebruik testosteron

door Raymond Kerckhoffs - AMSTERDAM, vrijdag

In de Nederlandse wielerploegen werd, net zoals in de roemruchte Festina-formatie, structureel en georganiseerd doping toegediend. Dat verklaren de oud-renners Steven Rooks, Peter Winnen en Maarten Ducrot in het gisteravond uitgezonden KRO-programma Reporter.

Steven Rooks en Peter Winnen (onder) zijn na hun mooie carrières het middelpunt van een nieuwe dopingaffaire. Rooks zou gedurende zijn hele loopbaan als renner hebben gebruikt.

Volgens de tv-makers namen de renners bij onder meer Raleigh, PDM, Panasonic, Kwantum en Buckler doping. Dat gebeurde in samenspraak met ploegleiders en ploegartsen van de betreffende teams.

"Ik betreur het dat mijn uitlatingen nu door sommigen in de sensatiesfeer worden gepresenteerd," gaf Winnen aan. "Er wordt wel gezegd dat de wielersport een gesloten oester is, maar als je iets zegt word je meteen aan de hoogste boom opgeknoopt. Wij, renners, hebben ons nooit tegen de dopinglijst kunnen verdedigen. De lijst is jarenlang vooral gebruikt om sporters aan de schandpaal te nagelen."

Daar stemt Peter Winnen (foto) mee in. De berggeit, die twee keer op l'Alpe d'Huez won, wil duidelijk maken dat de dopinglijst jaren niet deugde. "Er stonden, en staan, producten op die voor renners eigenlijk medicamenten zijn. Gedurende mijn hele carrière heeft nooit iemand mij kunnen uitleggen waarom sommige producten verboden zijn. Wielrennen op topniveau is fnuikend voor de gezondheid. Van wielrenners wordt altijd verwacht dat het 'marsmannen' zijn die niets mogen mankeren. Maar wij zijn ook maar mensen. Daarom hebben de professionele ploegen een medisch team. Het is nooit zo dat ik doping kreeg opgedrongen. Ik heb wel eens bij een ploeg gezeten waar de verzorgers hun geheimen niet wilden prijs geven. Elke ploeg heeft immers zijn eigen medische team met een eigen filosofie. Maar, als renner blijf je altijd baas over je eigen lichaam."

Volgens Ducrot (links) had hij reeds in 1982 als amateur geëxperimenteerd met het middel synacthen, dat tot de cortisonen behoort. "Ik ontdekte dat ik me kon laten soigneren door met injecties vitaminen toe te dienen. Daarna kwam het aanbod van synacthen," verklaarde hij in het tv-programma Reporter. "Daarmee kun je je hormoonspiegel zodanig regelen dat je beter herstelt tijdens de koers. Ik geloof dat ze het niet konden opsporen. Maar het is later een berucht middel geworden. Ik heb dat uitvoerig met ploegleider Jan Gisbers besproken."

Ontkennen

Gisbers spreekt dit teken, net zoals de voormalige ploegleiders Jan Raas als Peter Post de beschuldigingen ontkennen. Post, ploegleider van Raleigh en Panasonic: "Ik heb hier geen woorden voor. Wat een onzinnige praat. Hoe kunnen renners die jaren van de sport gegeten hebben, op deze manier het wielrennen weer in een kwaad daglicht plaatsen. Ik begrijp er niets van."

Jan Raas, voorheen manager van onder meer Kwantum en Buckler en tegenwoordig de grote man achter de Rabobank-formatie, wordt momenteel uit meerdere hoeken aangevallen. Op de lijst van verdachte sporters in het Italiaanse 'staatsdopingschandaal' rond 'wonderdokter' Conconi staan ook de namen van zijn coryfeeën Rolf Sörensen en Beat Zberg. "De ploegleiding heeft bij beide renners hierover geïnformeerd," verklaarde zegsman Frank van der Meijden. "Zowel Sörensen als Zberg geven aan dat ze nooit door Conconi zijn behandeld. Zberg heeft wel één keer een test bij hem gedaan. Sinds ze bij de Rabobank rijden, zijn ze zeker niet meer bij Conconi over de vloer geweest. Voorlopig wachten wij het onderzoek af en is er geen reden tot ongerustheid."

Daarnaast wordt het rapport van de onafhankelijk onderzoekscommissie over de te hoge hematocrietwaarde van Rabo-renner Erik Dekker tijdens het afgelopen WK door diverse autoriteiten uit de wielersport aangevallen. Zo heeft Lon Schattenberg, voorzitter medische commissie van de internationale wielerunie UCI, twijfels of de hematocrietwaarde door stuwing met meer dan 10% kan toenemen. Opmerkelijk is ook dat de resultaten van de nevenwaarden (reticulocyten en de transferrin receptor), die aantoonden dat Dekker geen EPO heeft gebruikt, niet zijn vrij gegeven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl