Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
31 december 1999
 

[BOL]
[Siteshopper]
[Matranortel]
[V & L informatica]
[Veilinghal]

FNV: uitzendkracht heeft
recht op transferbonus

door ALEX DE VRIES - AMSTERDAM, vrijdag

Uitzendkrachten die in vaste dienst treden bij een bedrijf, hebben recht op 20% van de transfersom die een uitzendbureau hiervoor krijgt. Dat eist FNV Bondgenoten volgend jaar bij de onderhandelingen voor een nieuwe uitzend-cao. Deze transferbonus kan voor de flexwerker oplopen tot maximaal drie bruto maandsalarissen.

FNV Bondgenoten wil dat de 230.000 uitzendkrachten in ons land er volgend jaar 3% salaris bij krijgen. Voor de lagere loonschalen wordt daarnaast 'centen in plaats van procenten' geëist.

Dit betekent dat degenen die het minst verdienen er naar verhouding het meest op vooruit gaan. Omdat 80% van alle uitzendkrachten in de lagere loonschalen is ondergebracht, kan de loonstijging in veel gevallen oplopen tot maximaal 8%.

In 1999 steeg het loon van uitzendkrachten met 3%. De bonden gingen hiermee akkoord in de veronderstelling dat de loonschalen en functiewaardering zouden worden aangepast. Dit is volgens FNV Bondgenoten-onderhandelaar H. Westerhof niet gebeurd. "Er is wel een studiegroep ingesteld. Zolang die bezig blijft, vragen wij centen in plaats van procenten."

Westerhof zet hard in. "In het verleden hebben de werkgevers nog wel eens een loonsverhoging boekhoudkundig zo verwerkt, dat in de praktijk mensen minder in hun portemonnee kregen. Dat moet deze keer dus anders. Drie procent erbij, betekent ook echt drie procent in de knip."

Volgens FNV Bondgenoten moet een uitzendkracht in 2000 verder drie werkdagen bedenktijd krijgen voordat hij een uitzendcontract ondertekent. Tevens moet in het contract worden aangegeven wat iemand met een vergelijkbare functie, maar dan in vaste dienst, verdient. "In die periode kun je dan overleggen met collega's of met de bond, of het bod redelijk is", zegt H. Westerhof.

Hij raakt met zijn eis om een transferbonus in de uitzend-cao vast te leggen de uitzendbranche in het hart. Onder invloed van de krappe arbeidsmarkt en de Flexwet treden uitzendbureaus steeds vaker op als bemiddelaar en wervingsbureau voor nieuw personeel. De bonussen die hiermee worden verdiend, dragen voor een toenemend deel bij aan de omzetcijfers.

Deze bonussen zijn bovendien belangrijk voor de uitzendbureaus omdat de groei van de uitzendmarkt is gestagneerd. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte deze week bekend dat het aantal uitzenduren in het derde kwartaal van dit jaar vergeleken met dezelfde periode in 1998 met een miljoen is afgenomen. Omgerekend zijn dat 199.000 vaste banen.

"Het was altijd een factuurtje voor een uurtje. Bemiddelen en werven is voor uitzendbureaus nu lucratiever dan het risico van het volwassen werkgeversschap zoals de Flexwet in sommige gevallen voorschrijft", constateert Westerhof. Hij maakt daarom van de transfersom een principieel punt bij de onderhandelingen. "Op het moment dat het uitzendbureau zo'n bedrag krijgt, verdient het eigenlijk aan iets wat niet van hem is."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl