Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
31 december 1999
 

[Veilinghal]
[V & L informatica]
[Matranortel]
[Siteshopper]
[BOL]

Internetbedrijfjes mogen sneller
naar Amsterdamse beurs

AMSTERDAM, vrijdag

Bedrijven die actief zijn in de 'nieuwe (internet) economie' krijgen het per 1 januari makkelijker in het aanvragen van een beursnotering. In Amerika brachten internetbedrijven dit jaar bakken met geld op op de beursvloer. Nu wordt dat ook in Nederland mogelijk.

"We weten dat er in Nederland een groot aantal van dergelijke ondernemingen op zoek is naar kapitaal", bevestigt een woordvoerder van de AEX. "Dat geld moeten zij natuurlijk via de Nederlandse beurs kunnen binnenhalen." Potentiële kandidaten voor een beursnotering zijn internetprovider World Online, zoekmachine Ilse en Lost Boys, maker van virtueel entertainment.

Door de versoepeling van de beursregels kunnen snelle hightech bedrijfjes al een jaar na oprichting naar de beurs worden gebracht, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het bedrijf moet een eigen vermogen van minimaal EUR50 miljoen (ƒ110 miljoen) hebben, of een beurswaarde van op zijn minst EUR150 miljoen (ƒ 330 miljoen). Voor andere bedrijven die pas na drie jaar een beursnotering mogen aanvragen liggen die waarden veel lager.

Een andere voorwaarde voor internetbedrijfjes die een beursnotering aan willen vragen, is dat de directie de eigen aandelen in het bedrijf niet eerder dan 12 maanden na de beursgang mag verkopen. De nieuwe regeling geldt overigens niet alleen voor ondernemingen die met de 'nieuwe economie' hebben te maken, maar ook voor bepaalde projecten. Een voorbeeld dat de AEX noemt zijn "activiteiten met een infrastructureel karakter, zoals de Kanaaltunnel".

De AEX verbindt de nodige voorwaarden aan de beursintroductie, omdat veel bedrijven in de informatie- en communicatie-technologie (ict) nog geen cent winst hebben gemaakt, maar wel naar de beurs willen. Het overgrote deel investeert volop in de ontwikkeling van nieuwe technieken en in de uitbouw van hun onderneming, waardoor verlies op verlies wordt gestapeld.

De beurs wil ervoor zorgen dat de winstontwikkeling van de internetbedrijven, die nog altijd als behoorlijk risicovol geldt, beter te controleren is dan bij minder modieuze bedrijven. Moeten die laatsten ieder halfjaar inzicht in hun resultaten geven, de 'nieuwe economie'-ondernemingen worden verplicht elk kwartaal hun cijfers te publiceren.

Er komt overigens geen aparte markt voor de nieuwe beursgenoteerde internetbedrijven. De meeste zullen waarschijnlijk een notering aanvragen aan de Nieuwe Markt van de Amsterdamse beurs, denkt de AEX-zegsman, hoewel het overgrote deel ook geschikt zou zijn voor de Officiële Markt. "Maar daar verdwijnen ze in de staart van het peloton. Op de Nieuwe Markt staan ze meer in de schijnwerpers."

Een andere verandering die de beurs vanaf het nieuwe jaar ondergaat, is de beëindiging van de berekening en publicatie van de prolongatiekoers. Dit is al eind 1998 besloten toen bekend werd dat De Nederlandsche Bank (DNB) met de invoering van de euro een jaar geleden de vaste voorschotrente niet meer vaststelt. Die voorschotrente is een belangrijke grondslag van de prolongatiekoers. Tot en met vandaag is de stand 4,25%.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl