Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
31 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[KPN Digitale Certificaten]
[CMG]
[Demon]
[BOL]

Politie Amsterdam
komt in geldnood

door Arianne Mantel en Gijsbert Termaat

AMSTERDAM, vrijdag

De dagen dat de politie Amsterdam-Amstelland het rijkste korps van Nederland is, zijn spoedig voorbij. Er dreigen miljoenentekorten, waardoor de banen van 250 tot 400 agenten op de tocht staan.

Het, mede door beleggingswinsten, nu nog fortuinlijke politiekorps Amsterdam-Amstelland voorziet vanaf 2001 een exploitatie- en liquiditeitstekort dat bijelkaar de ƒ220 miljoen kan overschrijden.

In het ergste geval betekent dit dat er zodanig fors bezuinigd moet worden dat 400 agenten het bijna 5000 mensen tellende korps moeten verlaten.

Dat staat in de alarmerende meerjarenbegroting 2000-2003 van de politie Amsterdam-Amstelland die onlangs door het regionaal college, en de hierin zitting hebbende burgemeesters, is vastgesteld.

In de begroting wordt geconcludeerd dat het relatief rijke korps op den duur niet gevrijwaard is van ernstige financiële problemen: "De financiële positie van het politiekorps Amsterdam- Amstelland verslechtert snel. Vanaf medio 2002 zijn mogelijk ingrijpende bijsturingsmaatregelen nodig, zoals het afbouwen van de sterkte."

Met ingang van 2001 dreigt er bij het korps een structureel exploitatietekort van ƒ14 miljoen, oplopend tot ruim ƒ20 miljoen in 2003. "Deze tekorten worden veroorzaakt doordat het korps, vooruitlopend op de toekenning van de minister, reeds boventallig agenten in opleiding heeft genomen. Maar de nu nog informele voorstellen van de minister dreigen echter zeer ten nadele van ons korps uit te pakken, waarmee wij achteraf een groter risico lopen dan oorspronkelijk werd gedacht."

Als het korps het voorziene tekort van ƒ20 miljoen niet kan opvangen, moet de korpssterkte met 250 agenten worden afgebouwd om de begroting sluitend te kunnen houden.

"De situatie wordt nog dreigender, als in samenhang met het expolitatietekort een liquiditeitstekort van bijna ƒ100 miljoen ontstaat," zo staat in de begroting te lezen. Dit zal moeten worden gefinancierd met leningen, waar een rentelast op zit van ƒ6 miljoen per jaar. "In dit geval moet de sterkte met nog eens 75 agenten worden afgebouwd, zodat in dit niet uit te sluiten scenario een afbouw van 300 agenten onvermijdelijk zal worden."

De financiële malaise van het korps kan nog erger worden als "het onzalige voorstel" van minister Peper om de vermogenspositie af te romen doorgaat. "Daarbij circuleren voorstellen die oplopen tot een extra aderlating van ƒ100 miljoen en meer Dit zou een totale bezuiniging van ƒ32 miljoen per jaar betekenen, een equivalent van 400 agenten."

De korpsleiding zegt vooralsnog de definitieve besluitvorming in Den Haag af te wachten. Ze concludeert dat de financiële grenzen voor het korps in 2002 worden bereikt. "Om financieel niet in moeilijkheden te komen, zullen nieuwe prioriteiten in de toekomst alleen nog kunnen worden gerealiseerd door elders in te krimpen."

Het is de verwachting dat korpschef Jelle Kuiper maandag in zijn nieuwjaarsrede de verslechterende financiële situatie van het korps toelicht en een noodkreet uit richting Den Haag.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl