"Stilzitten is riskant", waarschuwt het Millennium Platform in zijn folder over wie er eigenlijk aansprakelijk is voor millenniumgerelateerde problemen. Een bedrijf moet dan ook minimaal zijn best hebben gedaan om de schade en risico's te beperken, om voor schadevergoeding in aanmerking te komen.
Sterker nog: als er toch iets mis gaat is de kans groot dat dat de eigen schuld van een onderneming is, stelt advocaat E. Dommering in zijn advies aan de FENIT (Federatie van Nederlandse IT-bedrijven). Door de uitgebreide informatie -van overheid, het Millennium Platform, brancheorganisaties- over het millenniumprobleem zijn bedrijven volgens hem verplicht om de nodige maatregelen te nemen.
Mocht een bedrijf wel actie hebben ondernomen, dan nog is niet zeker of een rechter eventuele geleden schade helemaal zal vergoeden. "De kans is klein dat de rechter u helemaal gelijk geeft", schrijft het platform. Ook voor het Millennium Platform is dus nog allerminst duidelijk hoe de rechter dergelijke zaken zal beoordelen.
Om de druk enigszins van de ketel te halen, hebben de Nederlandse verzekeringsmaatschappijen gezamenlijk een speciaal millenniumfonds opgericht. In totaal hebben zij een miljard gulden voor datumgerelateerde problemen ter beschikking gesteld.