Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[CMG]
[Netaspect]
[ABN AMRO]
[KPN Digitale Certificaten]
[Demon]
[BOL]

Kunstcollectie na
herindeling 'zoek'

door Jolande Westdorp

ROTTERDAM, dinsdag

De rijksrecherche is een speurtocht begonnen naar een waardevolle kunstcollectie die spoorloos is 'verdwenen' uit het gemeentehuis van Fijnaart. De kunstverzameling is mogelijk door oud-bestuurders van het Brabantse dorp ontvreemd.

Het gaat om enkele kostbare olieverfschilderijen en etsen die vijftig jaar geleden aan de gemeente Fijnaart in bruikleen zijn gegeven door de steenrijke, adellijke familie De Constant Rebecque uit Ulvenhout.

Herindeling

Sinds Fijnaart eind '96 tijdens een herindeling in de gemeente Moerdijk opging, is de collectie spoorloos. De verdwijning van de schilderijen is nu pas aan het licht gekomen en heeft in Fijnaart en omgeving een ware rel ontketend.

Brabanders spreken al over een kunstroof. Oud-bestuurders die met de affaire in verband worden gebracht, gaan inmiddels rollebollend over straat en beschuldigen elkaar van diefstal.

Slechts een van de werken, een olieverfschilderij van de bekende 19e-eeuwse schilder Heemskerck van Beest met een waarde van vele tienduizenden guldens, is weer opgedoken.

Het doek werd vorige week aangetroffen in de woning van oud-wethouder J. Evers. Deze zegt het schilderij te hebben 'bewaard' voor toenmalig burgemeester R. de Sutter.

Op zolder

"Mevrouw De Sutter heeft zich dit schilderij gewoon toegeëigend", zegt Evers. "Ik hield het voor haar op zolder in bewaring en heb haar talloze malen gebeld om het te komen ophalen. Ik had geen idee wat ik in huis had en wat het schilderij waard was. Anders had ik dat afschuwelijk lelijke ding nooit meegenomen", aldus Evers.

De Sutter, tegenwoordig burgemeester in het Zuid-Hollandse Rozenburg, heeft daarentegen altijd beweerd dat zij het schilderij aan Evers heeft geschonken. Vorige week is De Sutter over de kwestie aan de tand gevoeld door de Zuid-Hollandse commissaris der Koningin D. Luteijn.

Burgemeester De Sutter kwam al eerder in opspraak. Volgens Fijnaarder W. van der Merbel, een van de raadsleden die betrokken is geweest bij een onderzoek naar haar declaratiegedrag, zou de vrouw meer gemeente-eigendommen uit de Fijnaartse burelen hebben ontvreemd.

Schandalig

"Het is schandalig wat er bij de herindeling is gebeurd. Oud-bestuurders, De Sutter voorop, namen het niet zo nauw meer met het 'mijn en dijn'. Dure antieke stoelen, ambtsketens, computers, printers, er is van alles uit het gemeentehuis gegraaid en gesnaaid.

Ik weet zeker dat die antieke stoelen nu in De Sutters Rozenburgse kantoor staan. De raad durfde een onderzoek naar de verdwenen schilderijen toen niet aan. Ik ben erg blij dat justitie zich daar nu mee bezig gaat houden", aldus Van der Merbel.

Baron J. de Constant Rebecque hoopt de waardevolle eigendommen van zijn voorvaderen weer terug te krijgen. "Het is op zijn zachtst gezegd vreemd hoe de Fijnaartse bestuurders met onze eigendommen zijn omgesprongen en 'de buit' kennelijk hebben verdeeld. Mochten wij onze schilderijen terugkrijgen, dan zullen we die in elk geval niet opnieuw uitlenen."

Mevrouw R. de Sutter was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl