Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
28 december 1999
 

[KPN Digitale Certificaten]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Demon]
[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[CMG]

Dijken weerstaan golf water

door Dominique Weesie

BORGHAREN, dinsdag

De ringdijken die sinds de watersnood van 1995 bij de Limburgse dorpen Itteren en Borgharen zijn aangelegd, hebben gisteren het wassende water zonder grote problemen doorstaan.

Ondanks dat het water in de Maas de kritieke grens van 45 meter boven NAP overschreed, hielden de 2200 bewoners van beide gemeenten deze keer hun voeten droog. Alleen in Roermond blijft de situatie spannend.

Rijkswaterstaat verwacht dat de komende dagen het water in de Maas gestaag zal gaan dalen. Gisteravond bereikte het waterpeil voorlopig zijn hoogste stand van 45,10 meter boven NAP.

Goede test

Tien centimeter hoger en Borgharen en Itteren waren, net als tijdens de wateroverlast van 1993 en in 1995, volledig van de buitenwereld afgesloten geweest. Weliswaar liep het water over de toegangswegen, maar beide dorpen bleven bereikbaar voor hulpdiensten.

Op tweede kerstdag waren uit voorzorg al enkele zieken uit de dorpen geëvacueerd. Verder werden de inwoners met geluidswagens en een huis-aan-huis verspreide folder op de hoogte gesteld van de precaire situatie. Bewoners van woningen vlakbij de kade of woningen zonder bovenverdieping kregen het advies hun huizen te verlaten.

Noemenswaardige overstromingen bleven echter uit. "Jammer, het water had van mij nog wel wat hoger mogen komen", aldus Trudie Teunisse, voorzitter van de dorpsraad van Itteren. "Het zou een goede test zijn geweest voor de nieuwe dijken, die zich overigens prima hebben gehouden. Dat is goed voor de gemoedsrust van de mensen die nu zelf hebben gezien, dat ondanks de extreem hoge waterstand, hun huizen gevrijwaard blijven van het wassende water."

Wel is er nog zorg om het hoge waterpeil van de Roer. Het Waterschap Roer en Overmaas is gisteravond begonnen met het 'omleiden' van de rivier door acht grote stalen schotten in de Roer te plaatsen. Hiermee hoopt het waterschap te voorkomen dat het centrum van Roermond onder water komt te staan. Ook zijn enkele lokale wegen tussen Roermond en Venlo afgesloten.

Zo'n honderd gasten van het vakantiebungalowpark Marina Oolder Huuske bij Roermond zijn door het hoge water van de buitenwereld afgesloten. Het park was gistermiddag alleen nog bereikbaar met een klein veerpontje. Omdat het water bij Roermond naar verwachting nog een meter zal stijgen, wordt vandaag beslist of de vakantiegangers zullen worden geëvacueerd.

De nieuwe dijken bij Borgharen en Itteren hebben een hoogte van 46,20 meter. In 1993 bereikte de Maas de hoogste stand met 45,90 meter. Desondanks was Jo Kleinaerts, inwoner van Itteren, er gisteren nog niet helemaal gerust op.

"Toen wij dit weekeinde zagen dat het water weer flink zou gaan stijgen, begon het toch wel een beetje te kriebelen. Je zit toch weer aan de televisie gekluisterd voor het laatste nieuws. Ik heb zelfs de kelder vannacht nog uitgeruimd. De mensen zijn 1993 en 1995 nog niet vergeten, maar die nieuwe dijken hebben ons wel vertrouwen gegeven", aldus Kleinaerts. "Twee keer al heb ik het water een meter hoog in mijn huis gehad", vult de buurvrouw hem aan. "Zonder die dijken hadden we nu weer met natte voeten gezeten."

In de in allerijl ingerichte crisiscentra bleef het gisteren rustig. "De mensen in Itteren en Borgharen weten hoe grillig de Maas kan zijn. Ze weten precies wanneer het echt spannend wordt en wanneer de spullen naar boven moeten", aldus J. Noben van het crisiscentrum in Maastricht, die stelt dat de nieuwe dijken de gemoedsrust in Limburg duidelijk goed hebben gedaan.

Volgens woordvoerder K. Wu van Rijkswaterstaat is het achteraf gelukkig allemaal meegevallen. "Met 45,10 meter boven NAP is de schade beperkt gebleven. De gevreesde neerslag in Frankrijk is uitgebleven, waardoor het water de komende dagen heel langzaam zal gaan zakken." Het crisiscentrum in Maastricht blijft in ieder geval nog tot woensdag in touw.

Ondanks alle wateroverlast hebben de waterschappen gisteren laten weten klaar te zijn voor het nieuwe millennium. De orkaan Lothar heeft het waterpeil niet zoveel verhoogd dat er overstromingen dreigen als tijdens de jaarwisseling onverhoopt de gemalen uitvallen.

De waterschappen streven ernaar om het water 10 tot 30 centimeter onder het gebruikelijke peil te brengen in het geval van een plotselinge uitval van de gemalen. "Er moet nog een paar dagen flink worden gepompt, maar we halen het wel", aldus een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Krimpenerwaard.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl