Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
21 december 1999
 

[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[Matranortel]
[V & L informatica]
[BOL]

Baar verrassend terug in top
NBM-Amstelland

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, dinsdag

De voormalig bestuursvoorzitter van NBM-Amstelland André Baar is gisteren totaal onverwacht teruggekeerd op zijn oude positie. Baar, die een half jaar geleden zijn functie om gezondheidsredenen opgaf, moet het gat opvullen dat is ontstaan na het plotselinge vertrek van de huidige bestuursvoorzitter J. van Bussel.

Afgelopen vrijdag verraste Van Bussel (52 jaar) de raad van commissarissen (rvc) door zijn functie met onmiddellijke ingang neer te leggen. Hij deed dit volgens eigen zeggen om 'persoonlijke redenen'.

Beleggers reageerden euforisch op de terugkeer van de man die NBM- Amstelland maakte tot wat het nu is. Kort na de bekendmaking van de terugkeer van Baar spoot de koers omhoog met 12 procent. Aan het eind van de dag sloot het bouwfonds EUR1,40 hoger op EUR12,35.

Analisten sloten gisteren niet uit dat de rvc Van Bussel onder druk heeft gezet, gezien de ronduit beroerde halfjaarcijfers en de dramatische ontwikkeling van de beurskoers. "De problemen bij NBM kun je echter niet Van Bussel in de schoenen schuiven", aldus F. de Boer (ING Barings). "Maar misschien leeft het idee dat er iemand snel en hard moet ingrijpen, en dan zal er van een insider als Baar eerder iets worden aangenomen. Dat is in ieder geval iemand die de beuk erin durft te gooien."

Van Bussel's komst als voorzitter van de raad van bestuur was even verrassend als zijn plotselinge aftreden. Hij was een onbekende in de bouwwereld en bracht een groot deel van zijn carrière in het buitenland door. Voor NBM-Amstelland werkte hij voor bierbrouwer Kronenbourg in Straatsburg. Juist deze internationale ervaring maakte hem volgens NBM-Amstelland geschikt als bestuursvoorzitter.

Volgens de woordvoerder voltrok de machtswisseling zich heel snel. "Het was niet de bedoeling dat Van Bussel zo'n korte tijd zou blijven. Er waren geen afspraken dat Van Bussel zich terug zou trekken zodra Baar weer beter was."

De raad van commissarissen was volgens hem eveneens totaal verrast door het opstappen van Van Bussel. "Hiermee geconfronteerd leek het hen niet wenselijk een gat te laten vallen tussen de vertrekkende en nieuwe bestuursvoorzitter. Ze moesten snel iemand vinden met ervaring in de bouw en kennis van het bedrijf, het liefst iemand van binnen het bedrijf. De keus viel toen op Baar die afgelopen zaterdag instemde met zijn benoeming."

Dramatische cijfers

Het vertrek van Van Bussel heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de tegenvallende resultaten die NBM dit jaar behaalde. In september van dit jaar presenteerde Van Bussel een netto-halfjaarwinst van ƒ55 miljoen, 43 procent minder dan een jaar eerder. De bestuursvoorzitter sprak toen van 'dramatische cijfers'. Tegenvallers in Duitsland, weinig spoorwegopdrachten en de opschorting van drie woningbouwprojcten wegen procedurele kwesties, speelden het bedrijf parten.

Hij hamerde er echter op dat het slechts om incidenten ging en dat het bedrijf en de tweede helft van het jaar gunstiger resultaten zou kunnen melden. Het nieuwe boekjaar zouden beleggers weer kunnen rekenen op een winstgroei van meer dan tien procent.

De winstval met 43 procent had op de beursvloer een schokeffect tot gevolg. De koers tuimelde naar een dieptepunt. Er gingen toen geluiden op dat NBM-Amstelland met een winstwaarschuwing had moeten komen. Volgens Van Bussel was dit echter niet mogelijk omdat er sprake was van 'een voortschrijdend inzicht in de verslechterende gang van zaken'.

De kersverse bestuursvoorzitter Baar was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de woordvoerder was hij om tien uur 's ochtends aanwezig en ging meteen aan de slag. "De heer Baar is nu in vergadering, er moet veel werk gebeuren", stelde hij op ons verzoek om de heer Baar te kunnen spreken.

Het afgelopen halfjaar heeft Baar volgens NBM-Amstelland heel weinig contact gehad met het het bedrijf dat onder zijn leiding uitgroeide tot een groot bouwconcern. Het was de bedoeling dat hij na de jaarwisseling zou terugkeren in de raad van commissarissen.

Eind 1997 werd hij als verdachte gearresteerd in de beursfraudezaak op verdenking van handel met voorkennis en het witwassen van geld. Na drie dagen cel werd hij vrijgelaten. Uiteindelijk bleek Justitie geen bewijs tegen hem te hebben en werd hij dit jaar vrijgesproken. Hij was de eerste ex-verdachte in de operatie-Clickfonds die een schadevergoeding van Justitie kreeg.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl