Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Qxl]
[Vacatures]
[Telegraaf]
[V & L informatica]
[Cybercard]

Heerenveen ontwapent PSV


door Henk Evenblij - EINDHOVEN, maandag
foto: Hans van Tilburg

Het uitgaanscircuit van Eindhoven stond zaterdag in het teken van de Nacht van 't lef . Een grote politiemacht was op zoek naar vuur- en steekwapens onder het discopubliek. De voetballers van PSV namen die leus iets te letterlijk op. De ploeg, die een paar dagen eerder nog een triomftocht door de Arena maakte, liet zich ontwapenen (0-1) door elf stoere Friezen van SC Heerenveen. Hun coach, Foppe de Haan die daar al sinds mensenheugenis de scepter zwaait, kon het na afloop amper bevatten. Telkens keek hij in de perskamer van het Philips-stadion met een schuin oog naar de stand op de ranglijst. Daar staan de opvolgers van Us-Abe inmiddels op de tweede plaats geparkeerd!

"Ik weet wel", zei De Haan met twinkelende ogen, "dat aan het einde van de rit pas de balans wordt opgemaakt. Maar intussen hebben we een berg punten. En die nemen ze ons niet meer af. De zege was niet verdiend, omdat we nooit echt het initiatief hebben gehad. Toch hebben we praktisch geen kans weggegeven. Iedereen heeft voor elke centimeter gras geknokt. Ik ben dan ook bepaald niet ongelukkig met deze uitslag."

PSV daarentegen had een totaal andere gang van zaken voor ogen in deze laatste thuiswedstrijd van de eeuw. Winnen van Ajax en vervolgens sullig de boot ingaan tegen Heerenveen. Over pieken en dalen gesproken... Tijd voor bezinning is er nauwelijks, want morgenavond staat het opnieuw voor een vuurproef bij MVV. De ploeg van Erik Gerets moet het dan ook nog eens zonder Ruud van Nistelrooy stellen. De topscorer, die heel professioneel uitgeschakeld werd door Tieme Klompe, kreeg van de warrige leiding een gele kaart en moet daar in Maastricht voor boeten. Voeg daarbij de absentie van Luc Nilis en Gerets zit opeens met een spitsprobleem, want ook Arnold Bruggink gaf niet thuis op deze 'Nacht van 't lef'.

"Dit is wel een zeer zure nederlaag", gromde Gerets. "Het was typisch een 0-0 wedstrijd. Dat zag je halverwege de tweede helft gewoon aankomen. Tegen Ajax speelden wij met het hart, vanavond was dat Heerenveen. Sommige spelers waren afwezig, het spel te slordig. En dan geef je hoogst ongelukkig nog een goal weg ook. Zonde, want anders hadden we een concurrent op vier punten gehouden. Tegen Ajax speelden we fantastisch, maar vandaag is gebleken dat we nog niet op topniveau zijn."

Heerenveen met uitblinkers als Klompe, Hansma, Vonk en Radomski lachte zich te barsten. De Friezen hadden kennelijk goed naar de beelden van Ajax-PSV gekeken. In die wedstrijd steeg PSV boven zichzelf uit, zaterdagavond was het een verschil van dag en nacht. Blijkbaar hadden de Brabanders niet verwacht, dat Heerenveen zo fanatiek en geconcentreerd te werk zou gaan. De vier gele kaarten nam de ploeg van Foppe de Haan op de koop toe.

Van een topduel was echter geen moment sprake. PSV had, mede doordat Heerenveen veel mensen achter de bal hield, een optisch overwicht, maar alarmfase 1 was nimmer aan de orde. Met Stinga voor Dirkx probeerde Gerets nog orde op zaken te stellen. De Roemeen diende het duo Bruggink/Van Nistelrooy van munitie te voorzien, maar de invaller kon alweer na een halfuurtje plaatsmaken voor Nikiforov. Gerets had toen al gezien, dat een punt het hoogst haalbare was.

Het bleken er tenslotte 'zero' te zijn. Net dat PSV uit alle macht en op hoop van zegen risicovol aan het slotkwartier begon, sloeg Heerenveen tot bittere teleurstelling van de bijna 30.000 fans zijn slag. Anthony Lurling, tegen Roda met drie goals al de grote man, mocht zomaar op avontuur gaan. Chris van der Weerden werd simpel uitgespeeld, andere PSV'ers keken toe hoe Lurling vervolgens uithaalde. Niet hard, wel doeltreffend ook al omdat Ronald Waterreus op het verkeerde been stond.

En met hem heel PSV, de ploeg van pieken en dalen. Het leefde sinds afgelopen woensdag in een roes. Maar het gaf uiteindelijk niet thuis in de 'Nacht van 't Lef'.


PSV-Heerenveen 0-1 (0-0). 84. Lurling 0-1. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 29.000. Gele kaart: Lurling, Venema, Mitrita, Huizingh (Heerenveen); Van Nistelrooy (PSV). Bijzonderheid: Van Nistelrooy mist dinsdagavond tegen MVV de laatste wedstrijd in het betaalde voetbal van deze eeuw.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl