Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[V & L informatica]
[Telegraaf]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]

Ajax zoekt versterking

DOETINCHEM, maandag
foto: Rob de Jong

De Graafschap bespaarde Ajax de tweede afgang in vier dagen. Dat het op de Vijverberg 1-1 werd, had de ploeg van Jan Wouters voornamelijk te danken aan de Achterhoekers. Op het moment dat Ajax massaal druk ging zetten om de 1-0 achterstand goed te maken, viel de ene na de andere levensgrote kans te noteren voor De Graafschap. Maar die waren niet besteed aan Zico Tumba en Erik Viscaal. Hazem Emam had wel succes, maar hij werd volledig ten onrechte voor buitenspel teruggefloten door arbiter Herman van Dijk.

En toen was daar elf minuten voor tijd opeens Nicos Machlas. De Griek balt al wedstrijden lang onzichtbaar mee bij Ajax en mag blijven staan omdat Wouters gewoon geen alternatieven achter de hand heeft voor de spitspositie. Gisteren kwam het goedmakertje. Een hele belangrijke. Van twintig meter raakte Machlas de bal eindelijk eens goed op de wreef en buiten bereik van doelman Ron Olyslager vloog de bal in de kruising: 1-1.

De Graafschap treurde en kwam in de slotfase zelfs nog een aantal keren goed weg. Anders was de openingstreffer van Tumba in de twaalfde minuut helemaal nergens goed voor geweest. Vandaar toonde De Graafschap-trainer Rob McDonald zich na afloop content met de puntendeling. De Brit hield voor de laatste drie duels (Roda JC, Feyenoord uit/Ajax thuis) voor de winterstop rekening met een punt en sleepte er uiteindelijk vijf uit en bleef zelfs ongeslagen. "Een prima opsteker voor de tweede competitiehelft, waarin we ons veilig moeten spelen. Met de wetenschap dat we het op de Vijverberg iedereen moeilijk kunnen maken, heb ik daar alle vertrouwen in."

Eenzelfde optimisme legde Jan Wouters na afloop aan de dag. Hij was ontsnapt met Ajax, maar kan nu eindelijk twee weken in retraite om daarna drie weken te smeden aan een Ajax dat de naam Ajax mag dragen qua spel en uitstraling. "Waarschijnlijk zijn Dani, Richard Witschge, Ferdi Vierklau en Shota Arveladze na de winterstop weer fit en kunnen we beter naar onze kwaliteiten presteren. Alleen mag je ons dan ook niet meten met de ploeg van 1995. Daarvoor is een half jaar onvoldoende", temperde Wouters al bij voorbaat het verwachtingspatroon.

In de winterstop hoopt de Utrechter een rechtervleugel- en centrale verdediger in te kunnen lijven. "Maar alleen als het een kwalitatieve versterking is. Met alleen kwantiteit schieten we niets op."

Dat Ajax en Wouters smachten naar de winterstop is misschien wat overdreven, "maar het komt ons niet ongelegen", oordeelde de trainer/coach met understatement. De laatste weken werd de koppositie verspeeld aan PSV en gisteren zakten de Amsterdammers zelfs nog een plaats omdat Heerenveen voorbij stak.

Wouters: "Een les van deze eerste seizoenhelft is dat een bredere selectie noodzaak is. Eén of twee afvallers valt nog op te vangen, vier of vijf niet meer. De realiteit leert echter dat het moeilijk is spelers naar Ajax te halen, die bijvoorbeeld wel nationaal aan de bak komen, maar in internationale wedstrijden op de bank belanden. Bij Barcelona, AC Milan of in Engeland nemen ze daar wel genoegen mee, bij Ajax niet."

Het afgelopen jaar liep Wouters door omstandigheden te vaak achter achter de feiten aan. Hem te slachtofferen zou Ajax structureel niets opleveren. Wat heeft het ontslag van Morten Olsen, die voor minder van het toneel verdween, Ajax eigenlijk opgeleverd? Hoewel er altijd wel iets op iemand valt aan te merken, verdient Wouters een faire kans. En die heeft hij tot dusver niet gehad bij Ajax als ze hem deze winterstop de deur zouden wijzen.

Als het aan de fans ligt krijgt Wouters die kans trouwens niet, maar het bestuur en directie staan na uitleg van de trainer/coach over het eerste halfjaar nog altijd vierkant achter hem. "Ik begrijp dat de fans mij als eerst aangewezene op de korrel nemen. Toch ga ik daar niet onder gebukt." Zelfs niet als de meegereisde fans roepen om Johan Cruyff? "Volgens mij heeft Louis van Gaal ook ooit zo'n periode meegemaakt bij Ajax en kreeg hij van het bestuur de tijd om ruimte om daaruit te komen. Iets wat Louis indertijd toch redelijk is gelukt."


De Graafschap - Ajax 1-1 (1-0).12. Tumba 1-0, 79. Machlas 1-1. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 9300. Gele kaart: Viscaal (De Graafschap).


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl