Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Cybercard]
[Telegraaf]
[Vacatures]
[Qxl]
[V & L informatica]

Beroering over positie Kemkers

Van onze speciale verslaggevers - DEN HAAG, maandag

Er is binnen de schaatswereld beroering ontstaan over de rol van Gerard Kemkers als coach van één van de gemengde kernploegen. De Drent blijkt (nog) niet over de benodigde trainersdiploma's te beschikken, maar heeft van de schaatsbond dispensatie gekregen. Kemkers volgt momenteel een versnelde cursus die volgens criticasters wel heel weinig om het lijf heeft. Vorig seizoen werden Ingrid Haringa (coach SpaarSelect) en Geert Kuiper (Sanex) nog nadrukkelijk de voet dwarsgezet door de KNSB. Ook zij beschikten aanvankelijk niet over de benodigde papieren en kregen pas na veel geharrewar dispensatie.

"Met alle respect voor Ingrid Haringa, maar Gerard is natuurlijk wel van een ander niveau", stelt Ab Krook, topsportcoördinator van de KNSB. "Haringa had helemaal geen enkele ervaring als coach, maar werd bij SpaarSelect ineens uit de hoge hoed getoverd. Gerard heeft de ALO gevolgd en heeft als trainer natuurlijk wel een staat van dienst. Het feit dat hij coach is van de kernploeg en Haringa destijds werkzaam was bij een commerciële ploeg heeft niets te maken met het verschil in beoordeling."

Kemkers maakt zich niet druk over de vermeende voorkeursbehandeling. "Ik weet niet of het zo is en ik heb er niet om gevraagd. Wel is het zo dat ik vanwege mijn ALO-achtergrond een voorsprong heb, lijkt me. Wanneer ik mijn diploma heb? Geen idee. Momenteel ben ik druk met schaatsen. De mensen uit mijn ploeg verdienen alle aandacht die ik ze kan geven. Bovendien denk ik dat ik de eerste maanden van dit seizoen met de prestaties van mijn rijders wel een aardige proeve van bekwaamheid heb afgelegd", aldus Kemkers.

Bij de vrouwen veroverde zijn pupil Renate Groenewold haar eerste hoofdprijs bij de senioren. Teleurstellend was aan de andere kant het optreden van Barbara de Loor. Zij maakt op papier deel uit van Kemkers' keurkorps, maar wordt in de praktijk terzijde gestaan door Sijtje van der Lende, vorig jaar bij de vrouwenkernploeg haar coach. De Loor liet vorige maand nog een trainingskamp van de kernploeg in Collalbo aan zich voorbij gaan. Van onderlinge problemen is geen sprake, benadrukt Kemkers. Volgens hem is de afzondering van De Loor slechts van tijdelijke aard. "Barbara heeft vanaf september in de privé-sfeer nogal wat veranderingen doorgemaakt en had daarom behoefte aan een vertrouwd contact. Dat hebben we gevonden in Sijtje. Het is in overleg gegaan. Het probleem is dat Barbara wel een beetje de grote lijn die ik voor ogen heb moet volgen. Dat is niet even makkelijk. Het is wel de bedoeling dat ze straks weer een volwaardig lid is van mijn ploeg."

• De internationale schaatswereld moet het dit seizoen zonder afsluiting doen. Nadat in een eerder stadium het IJsgala na veertien edities ophield te bestaan, ziet de Internationale Schaats Unie (ISU) eveneens af van het organiseren van de zogeheten Champions Trophy, die op 12 maart stond gepland. De ISU oordeelde dat de tijd te kort was om een en ander op tijd te organiseren. Wel is de bedoeling, dat de overkoepelden schaatsorganisatie het volgende seizoen met een dergelijk gala op de proppen komt. Daarnaast wordt een particulier Nederlands initiatief ontwikkeld om het seizoen 2000/2001 met een spetterend evenement af te sluiten.

• Bert van der Tuuk, teammanager van Unit 4 en directeur van Hunter Sportswear, heeft tot en met de Olympische Spelen van 2006 in Turijn een lucratief contract afgesloten met de Chinese schaatsbond. Zijn bedrijf zal tot die tijd alle schaatskleding leveren voor de nationale selecties. Daarnaast heeft zijn er afspraken gemaakt over een uitwisselingsprogramma van sporters. Chinese shorttrackers, behorend tot de besten ter wereld, zullen naar Nederland komen, terwijl schaatsers uit de Unit 4-ploeg de omgekeerde route zullen volgen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl