Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[V & L informatica]
[Cybercard]
[Telegraaf]
[Vacatures]
[Qxl]

Renate Groenewold bekroont
goed voorseizoen

door Frank Woestenburg - DEN HAAG, maandag

Voor de generatie uit het 'www-tijdperk' geldt de email langzamerhand als een van de meest elementaire levensbehoeften. Schaaten op het ijs gaat aan de vooravond van het nieuwe millennium hand in hand met surfen over de elektronische snelweg. Renate Groenewold, afkomstig uit het Groningse dorp Musselkanaal en doorgaans de nuchterheid zelve, gaf gisteren een sterk voorseizoen een passend vervolg door op De Haagse Uithof tot verrassing van velen haar eerste nationale allroundtitel in de wacht te slepen. Volgens Groenewold gebeurde dat deels dank zij het regelmatige email-verkeer met de Amerikaanse krachttrainer Jim McCarthy, die de schaatsers uit de kernploegen op afstand van adviezen voorziet.

De boodschappen aan het adres van Groenewold gaan echter veel verder dan louter trainingstechnische zaken, benadrukte de rijdster uit de gemengde kernploeg van Gerard Kemkers. "McCarthy is ook sterk op het mentale vlak. Hij heeft me geschreven dat ik vlak voor de start van elke race het beest in mezelf moet loslaten. Het is een typisch Amerikaanse opmerking, maar het werkt bij mij. Zoiets geeft me extra vertrouwen", aldus Groenewold, die bij de vrouwen liefst drie van de vier afstanden op haar naam wist te schrijven en in het eindklassement respectievelijk Tonny de Jong, Annamarie Thomas en Marieke Wijsman voorbleef. Dit kwartet kwalificeerde zich automatisch voor de EK allround van volgende maand in het Noorse Hamar.

Voor Groenewold was (en is) op allround-toernooien de 500 meter de cruciale afstand. Zaterdag eindigde ze daarop met een tijd van 41,81 seconden als zesde. Het gat met titelverdedigster Tonny de Jong (derde in 40,83) bleek in het verdere verloop van het toernooi geen onoverkoombare hindernis. "Voor de sprint was ik ontzettend nerveus, daarna viel er een last van mijn schouders. Ik weet immers dat het op de andere afstanden wel goed zit. De eerste honderd meter zijn voor mij het probleem. Als ik straks een opening van 11-laag kan rijden, kan ik ook op internationale toernooien een goed klassement rijden", aldus Groenewold bescheiden.

Volgens Tonny de Jong onttroond als titelhoudster maar nog altijd de regerend Europees kampioene is Groenewold echter nu al de favoriete voor de Europese titel. "Zelf had ik het koud en met stijve spieren kan ik niet presteren. Misschien was in Thialf de uitslag anders geweest, maar misschien ook niet. Renate heeft hier niet voor niets gewonnen, ze is op dit moment de beste", concludeerde De Jong.

Groenewold zelf blijft voorzichtig, zoals ze ook aan de vooravond van de NK allround de favorietenrol al achteloos weg wuifde. "Ik wist afgelopen zomer al dat dit een mooi jaar zou worden. Bij de bond gaat alles net een fractie professioneler dan vorig seizoen. De komst van McCarthy is daarvan een goed voorbeeld. Hij is op het gebied van krachttraining verder dan wij in Nederland. Bovendien heb ik het geweldig naar mijn zin in de ploeg van Kemkers. Maar toch ben ik verbaasd dat ik hier heb gewonnen. Misschien ligt het aan mij en schaal ik mezelf wel iets te laag in. Druk heb ik niet gevoeld en die hoef ik ook nu niet op mijn bordje te krijgen. Dat belemmert me alleen maar in mijn prestaties. Het gaat lekker. Nee, te snel gaat het niet met mij. Het kan mij niet snel genoeg gaan."

In de aanloop naar de Europese kampioenschappen zal ze met Kemkers extra gaan werken aan de start. "Ik moet nog explosiever worden. In topvorm ben ik niet, nog lang niet. Hier hadden we een piek gepland, want ik moest me zien te kwalificeren. Het is nu zaak dat verder uit te bouwen. Daar heb ik wel vertrouwen in, zeker op langere termijn. Ik ben pas 23 en kan nog veel sterker worden. Ik ga ervoor: elke wedstrijd, maar ook elke training. Wat dat betreft heb ik veel van McCarthy geleerd. Soms ben ik echt een beest."

Bij de vrouwen was het opvallend dat Barbara de Loor zich voor het eerst sinds jaren niet voor de EK wist te kwalificeren. De stayer, die afgelopen zomer een zware hartoperatie onderging, eindigde in het eindklassement als achtste. Marieke Wijsman profiteerde als nummer vier in het eindklassement van de mindere prestaties van De Loor en ook Marianne Timmer (zevende).

Annamarie Thomas was opgelucht dat ze zich via de derde plaats tamelijk eenvoudig kwalificeerde voor 'Hamar'. "Na de WB-wedstrijd in Heerenveen in december had ik helemaal geen zin meer in schaatsen. Ik was er met mijn kop niet bij. Op een gegeven moment heb ik overwogen helemaal te stoppen. Zo dacht ik er afgelopen weken niet meer over en het is wel lekker dat alles nu weer op de rails staat."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl