Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Qxl]
[V & L informatica]
[Cybercard]
[Vacatures]
[Telegraaf]

Harde les voor Oranjehandballers

door Paul Hoes - HAARLEM, maandag

"Met de wetten van topsport valt niet te spotten", vatte bondscoach Ryszard Malag de laatste plaats van zijn handballers op de 15e Haarlemse Handbal Week (HHW) resoluut samen. "Eens temeer is bewezen dat de afstand naar de internationale subtop groot is. Toch is deze laatste plaats na vijf wedstrijden met veel weerstand veel waardevoller dan de eerste plaats van vorig jaar tegen allerlei tegenstanders uit de C-categorie."

De HHW heeft Malag in het idee gesterkt dat voor grote doeleinden grote offers geleverd moeten worden. Helaas ontbreekt het daaraan nog wel eens bij de handballers. Dat is hem na anderhalf jaar lobbyen en reizen langs clubs en individuen wel duidelijk. "Wijs geworden door het recente verleden, heb ik mijn optimisme wat getemperd. Ik heb mijn goedgelovigheid ingeruild voor realiteit. Het stad en land afreizen voor individuele benaderingen doe ik niet meer, hooguit voor structurele zaken." Daarmee speelt Malag in op het ontbreken van een aantal bruikbare krachten in zijn selectie, bij wie het initiatief zelf vandaan moet komen.

Malag bereidt zijn mannen voor op de in januari te verspelen WK-kwalificatieduels tegen Polen, Turkije en Luxemburg. De kansloze 20-36 op de slotdag tegen de eerste tegenstander Polen zegt genoeg over de kans van welslagen van die kwalificatie. Het feit dat de in Duitsland spelende Mark Smets, Patrick Kersten en Rob de Pijper de duels met Polen meespelen, zal daaraan niet veel veranderen, ook al omdat de Polen in Haarlem aantraden zonder hun veel aansprekender in de Bundesliga acterende landgenoten. Het doel is "optimaal presteren en kijken waar het schip strandt". "Na de kwalificatieduels stellen we de diagnose er mag verondersteld worden dat er dan een nieuw beleidsplan dat er nu niet echt is, voor jaren gemaakt wordt. De testfase van maandenlang schermutselingen is dan definitief voorbij", stelt Malag.

De wedstrijd tegen toernooiwinnaar Polen toonde evident aan op welke fronten Nederland tekort komt. De technische en tactische achterstand kon absoluut niet meer gecompenseerd worden door fysieke aspecten. "Ook daarmee zijn landen als Roemenië, Egypte en Polen ons vooruit. Het verschil in lengte, kracht en conditioneel vermogen is duidelijk zichtbaar. Zo'n toernooi is daarom voor ons zeer zwaar. Vandaar dat we de laatste wedstrijd er volledig doorheen zaten. Als kritische noot wil ik plaatsen dat ik vanaf de eerste minuut de over-mijn-lijk-mentaliteit heb gemist. Hoewel Rutger Sanders zeer gedreven bleef, ondanks het zich zeer beroerd voelen."

Malag zal zijn 'Duitsers' nog hard nodig hebben in januari. Al is het alleen maar om niet een te grote wissel te trekken op hofleverancier Sittardia, dat daarvoor weleens aan het einde van de competitierit de tol betaald kan krijgen. Die leverancier heeft wel record-international Lambert Schuurs in de gelederen die nu op 307 staat en na de kwalificatiereeks als dank voor zijn verdiensten van het handbalverbond een duel met een door hem zelf samengesteld team tegen een gerenommeerde tegenstander aangeboden krijgt.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl