Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Postbank]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[BOL]
[Matranortel]

Gasunie en bonden breiken
akkoord over sociaal plan

Van een onzer redacteuren - GRONINGEN, maandag

Gasunie heeft zaterdag met de vakbonden een principe-akkoord bereikt over een sociaal plan voor de reorganisatie. Van de 1600 arbeidsplaatsen moeten er 300 verdwijnen. Het heeft maanden geduurd voordat partijen elkaar de hand konden schudden.

Bestuurder H. Korthof van FNV Bondgenoten denkt, mede namens zijn collega's van CNV en De Unie, dat de leden met dit resultaat genoegen zullen nemen. "Er is voor hen nu meer zekerheid bij de zoektocht naar een andere baan."

De vakbond krijgt de doorslaggevende vijfde stem wanneer de stemmen staken in een groepje van vier beslissers rond de overstap van een werknemer naar een ander bedrijf. De 300 wacht ook geen gedwongen ontslag. Lukt het niet om hen elders aan de slag te helpen, dan gaan werkgever en bonden opnieuw onderhandelen.

Voor de oudere werknemers ligt de situatie weer anders. Het steekt de leden dat de Gasunie de ouderen, vanaf 53 jaar, wel collectief wil ontslaan. "De Gasunie is rijk genoeg om dat probleem zelf op te lossen en niet af te wentelen op de Staat, dus de WW", zo vinden zij. Ze hebben onder andere actie gevoerd bij het ministerie van Economische Zaken dat de helft van de aandelen bezit van de nationale gasleverancier.

De Gasunie wil van 300 werknemers af, omdat het bedrijf voortaan op de markt moet concurreren met andere leveranciers. Ook de verdergaande automatisering kost arbeidsplaatsen. Daarbij komt dat er ook weinig meer te doen is aan het leidingnet. Dat ligt er en vraagt alleen nog onderhoud.

Het ontslag van de ouderen heeft niet alleen de lokale vakbonden geraakt. Ook landelijke kopstukken, zoals CNV-voorzitter D. Terpstra sprak er schande van. "Juist in een tijd dat we langer een beroep willen doen op de oudere werknemer, geeft Gasunie een slecht voorbeeld." Ook de overheid wil, gezien de dure AOW en de gespannen arbeidsmarkt, mensen langer laten werken.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl