Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Veilinghal]
[Matranortel]
[BOL]
[Postbank]
[ABN AMRO]

Duitse bedrijven betalen
in 2001 minder belasting

Van onze correspondent - FRANKFURT, maandag

De Duitse vennootschapsbelasting gaat in 2001 omlaag van 40 naar 25 procent, zo heeft de Duitse minister van Financiën Hans Eichel gisteren laten weten in een interview met 'Bild am Sonntag'. Dat betekent een lastenverlichting voor het bedrijfsleven van 8 miljard Duitse mark (bijna ƒ9 miljard).

Morgen zal Eichel samen met bondskanselier Schröder alle details bekend maken van de de voorgenomen belastinghervorming. Kern daarvan is lastenverlichting voor het hele bedrijfsleven, van groot tot heel klein. Door de belastingvermindering moet Duitsland weer attractiever worden voor buitenlandse ondernemingen in vergelijk met Azië en de VS.

Eichel ontmoette gisteren forse kritiek toen hij ook aankondigde vast te houden aan zijn plan om de pensioenen van ambtenaren voortaan alleen nog maar aan de inflatie aan te passen en niet meer aan de loonontwikkeling in het bedrijfsleven. Voor de aow'ers geldt dit al.

Naast een forse verlaging van de winstbelasting komen er ook lastenverlichtingen voor kleine persoonsgebonden ondernemingen en ook de allerkleinste bedrijfjes waarbij niet meer dan 48.000 mark per jaar wordt verdiend.

Eichel zei verder volgend jaar tenminste 2,5 procent groei te verwachten in de Bondsrepubliek en het jaar daarna wellicht nog wat meer ten gevolge van de lastenverlichting. Hierdoor kan de werkloosheid ook nog met enkele honderdduizenden dalen.

De bewindsman wil volgend jaar een nieuwe poging wagen om uitkeringen van levensverzekeringen te belasten voor zover die niet uitsluitend dienen voor het pensioen. De huidige poging vond geen genade in de Bundestag, de Duitse Eerste Kamer. Die sloeg daarmee een gat van 2,5 miljard mark in de bezuinigingen van 30 miljard mark voor volgend jaar.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl