Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]
[BOL]
[Vacatures]

Terreurvrees groeit na arrestatiegolf

Van onze correspondenten - NEW YORK/JERUZALEM, maandag

Terreurbestrijders in de Verenigde Staten, Afrika en het Midden-Oosten zijn in opperste staat van paraatheid na een reeks arrestaties van islamitische extremisten in de VS, Jordanië en Pakistan.

Er heerst grote angst dat islamitische extremisten tijdens de komende millennium-vieringen zullen proberen toe te slaan, met name op Amerikaanse doelen. Alle verdachten lijken banden te hebben met de in Afghanistan schuilende topterrorist Osama bin-Laden.

In Jordanië werd begin december een groep van 11 Jordaniërs, een Algerijn en een Irakees opgepakt die net waren teruggekeerd uit Afghanistan, waar zij een training in het gebruik van explosieven zouden hebben gekregen. De groep had aanslagen in gedachten op christelijke bedevaartsoorden, mogelijk ook in Israël, de Amerikaanse en Britse ambassades en het Hyatt-hotel in Amman.

Fotobijschrift: Een van de vier tijdmechanismen die de FBI aantrof in de auto van Ahmed Ressam, die verdacht wordt van betrokkenheid bij een millennium-terreurcomplot. FOTO: AP

Kofferbak
De jongste arrestatie vond afgelopen week plaats bij de grens met Canada in de noordwestelijke Amerikaanse staat Washington, waar de 32-jarige Algerijn Ahmed Ressam werd gesnapt met een kofferbak vol explosieven. Hij zou mogelijk betrokken zijn bij plannen om de wereldberoemde Space Needle in Seattle op te blazen. Op deze locatie worden in de millennium-nacht zo'n 60.000 mensen verwacht.

Gevreesd wordt ook voor een aanslag bij de traditionele nieuwjaarsviering op Times Square in New York. Hier zullen enkele honderdduizenden mensen aanwezig zijn, terwijl het feest op televisie zal worden gevolgd door meer dan een miljard kijkers.

De FBI heeft een landelijke klopjacht geopend op mogelijke medeverdachten van Ressam, terwijl alle 103 grensovergangen in de VS extra zwaar bewaakt worden. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Ressam connecties heeft met Bin-Laden, het vermoedelijke brein achter twee verwoestende bomaanslagen op VS-ambassades in Afrika, waarbij vorig jaar 220 doden vielen.

Ressam bleek in het bezit te zijn van grondstoffen voor een zeer krachtige bom, alsmede vier tijdmechanismen voorzien van Casio-horloges, dezelfde materialen die de organisatie van Bin-Laden zou gebruiken. Soortgelijke onderdelen zouden ook zijn aangetroffen in de schuilplaatsen van de Jordaanse terreurcel.

Naar aanleiding van de arrestaties in Jordanië waarschuwde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vorige week voor een wereldwijde golf van terreuracties bij kerst- en nieuwjaarsvieringen.

Razzia's
Washington heeft op een aantal islamitische landen extra druk uitgeoefend om potentiële verdachten in te rekenen. Pakistan arresteerde afgelopen weekeinde, bij nachtelijke razzia's in de hoofdstad Islamabad en Peshawar, 200 vermeende aanhangers van Bin-Laden.

Eerder greep Pakistan Khalil al-Deek in de kraag, een rechterhand van Bin-Laden. Al-Deek, een Jordaniër, is inmiddels uitgewezen naar Amman. Volgens de Jordaanse geheime diensten was al-Deek het brein achter het opgerolde Jordaanse netwerk, dat ook de opdracht zou hebben gehad aanslagen te plegen op de met Kerstmis en de eeuwwisseling druk bezochte plaatsen in Israël en de Palestijnse autonome gebieden.

De in Afghanistan regerende Taliban lieten zaterdag nadrukkelijk weten de van oorsprong Saoedische Bin-Laden niet te zullen uitwijzen, ondanks een inmiddels ingesteld Amerikaans embargo tegen Afghanistan. Amerikaanse oorlogsschepen zouden al in positie worden gebracht voor het afvuren van kruisraketten op Bin-Laden's terreurkampen in Afghanistan als vergelding voor eventuele aanslagen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl