Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]
[BOL]
[Vacatures]

President Sri Lanka
gewond na bomaanslag

COLOMBO, maandag

Bij twee bomaanslagen in Sri Lanka zijn afgelopen zaterdag zeker 33 mensen gedood en 180 gewond. President Chandrika Kumaratunga raakte gewond aan haar oog tijdens een zelfmoordaanslag op haar leven na afloop van haar laatste herverkiezingstoespraak in de hoofdstad Colombo. Morgen zijn de presidentsverkiezingen.

Bij deze aanslag werden 22 gedood. De president liet gisteren vanuit het ziekenhuis weten dat de bomscherf uit haar oog was gehaald. "Het gaat goed met me en ik zal snel weer op de been zijn", aldus Kamaratunga tijdens een radiotoespraak.

Ze deed een klemmend beroep op de bevolking geen wraakacties te ondernemen tegen de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers, die onofficieel verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. Zij riep de Tamil-gemeenschap op de regering te steunen in de strijd tegen het terrorisme, en zich af te wenden van de Tijgers.

Een tweede bomaanslag tijdens een bijeenkomst van de belangrijkste oppositiepartij in een buitenwijk van Colombo eiste tenminste 11 doden en 70 gewonden.

De Amerikaanse president Bill Clinton reageerde met afschuw op de aanslagen. "Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat ze de betrokkenheid van de Sri Lankanen bij de democratie en vrede slechts zal versterken", aldus Clinton.

Ook de Indiase president K. Narayanan liet onmiddellijk zijn medeleven blijken en veroordeelde de terroristische acties met kracht.

De politie heeft 15 verdachten in hechtenis genomen. Het kabinet richtte tijdens een spoedzitting twee comités op die de aanslagen moeten onderzoeken.

Het waren niet de eerste zelfmoordaanslagen op politici in Sri Lanka. Eerder waren ex-president Ranasinghe Premadasa en een aantal gematigde Tamil-politici slachtoffer.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl