Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[BOL]
[Siteshopper]

Macht Kremlin versterkt

door Pieter van der Sloot - MOSKOU, maandag

Rusland heeft gisteren bij de verkiezingen voor een nieuw Lagerhuis, de Doema, overweldigend gekozen voor de pro-Kremlin- en patriottische krachten rondom premier Vladimir Poetin.

"Een nieuwe generatie politici heeft gewonnen", reageerde Poetin gisteravond euforisch, nadat de door hem gesteunde partij Eenheid, ook wel Beer genoemd, met bijna een kwart van de stemmen ineens de tweede beweging van het land werd.

De kans dat de ex-KGB'er Poetin, wiens populariteit door zijn harde optreden tegen de moslimrebellen in Tsjetsjenië in enkele maanden tijd explosief steeg, volgend jaar president wordt, is nu verder gegroeid.

Weliswaar kwamen de communisten van Gennadi Zjoeganov met 28 procent van de stemmen als grootste blok uit de bus, maar dat was weinig verrassend. "De partijen die de regering steunen, de patriottische krachten hebben overwonnen", constateerde televisiecommentator Nikolaj Svanidze van de staatszender RTR tevreden.

Propaganda
Samen met het pro-Kremlin-televisiekanaal ORT heeft RTR maandenlang een felle propaganda-oorlog gevoerd tegen met name het centrum-blok Vaderland-Heel Rusland van ex-premier Jevgeni Primakov en burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou. De Vaderlandspartij is de aartsvijand van de huidige machthebbers in het Kremlin en dient als springplank voor Primakov bij de verkiezingen voor een nieuwe president.

De presidentsrace, in juni volgend jaar, zal naar verwachting neerkomen op een wedloop tussen de zeventiger Primakov en de veertiger Poetin.

Vaderland-Heel Rusland wordt met circa 11 procent van de stemmen nu even groot als de Unie van Rechtse krachten (SPS) van ex-premier en liberaal Sergej Kirijenko. De Jabloko-partij van de hervormer en presidentskandidaat Grigori Javlinski komt voorlopig als vierde partij uit de bus.

"Dit is een doorbraak voor de rechtse krachten", jubelde Jeltsins vroegere privatiseringstsaar en SPS-oprichter Anatoli Tsjoebais gisteravond. De rossige Tsjoebais, die door de communisten wordt gezien als de duivel die Rusland begin jaren negentig omtoverde tot een staat van 'roverskapitalisme' waarbij een elite ten koste van de massa superrijk werd, lijkt weer helemaal terug te zijn.

Orde
Bij de presidentsverkiezingen in 1996 wist Tsjoebais met miljoenen dollars aan geheime fondsen en de steun van de media Boris Jeltsin voor de tweede keer in het Kremlin terug te krijgen. "Deze truc gaat hij in de zomer van 2000 met Poetin herhalen", voorspelt een waarnemer. "Propaganda zoals destijds in de Sovjet-Unie werkt ook in het huidige Rusland. Het land snakt kennelijk naar orde, naar een sterke hand."

De verslagenheid onder de Russen die een minder corrupt en vooral democratischer Rusland voorstaan, was groot. Zichtbaar beteuterd las de invloedrijke commentator Jevgeni Kiseljov van het commerciële tv-kanaal NTV de eerste resultaten op. NTV is de enige zender die enigszins kritisch over de oorlog in Tsjetsjenië bericht.

Van de 107 miljoen kiesgerechtigden in het over elf tijdzones verdeelde Rusland ging een kleine 57 procent naar de stembus. Dat percentage ligt slechts acht procent lager dan vier jaar geleden, toen de Russen voor de tweede keer sinds de val van het communisme 'democratisch' een parlement konden kiezen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl