Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Vacatures]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Autosite]
[BOL]

Tweede kabinet D'Alema
op til na ontslag premier

Van onze correspondent - ROME, maandag

De Italiaanse ex-communistische premier Massimo D'Alema heeft zaterdag bij de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi zijn ontslag ingediend nadat hij zeker wist dat hij een nieuwe, sterkere centrum-linkse regering kan vormen.

Zeven van de elf coalitiepartijen zeiden dat ze in een nieuwe regering willen gaan zitten. Enkele partijen zeiden een tweede kabinet-D'Alema te willen gedogen. Italiaanse media berichtten dat D'Alema het kabinet nog voor Kerstmis rond wil hebben. Het zal de 57ste regering worden in Italie sinds de Tweede Wereldoorlog.

De regeringscrisis ontstond doordat de kleine regeringspartij SDI zijn vertrouwen in de premier opzegde, gesteund door het christen-democratische regeringspartijtje UPR van ex-president Francesco Cossiga en een republikeinse parlementariër.

De drie vinden dat ze, ondanks de toebedeling van enkele ministeries en staatssecretarisposten, te weinig ruimte hebben binnen het regeringsbeleid.

Met zijn eerste regering heeft D'Alema het 14 maanden uitgehouden. Het kabinet van de vroegere communist kon door aanhoudende meningsverschillen moeilijk tot daden komen. De ruzies liepen uiteen van wel of geen steun verlenen aan de luchtaanvallen op de Serviers in Kosovo tot de hervorming van de pensioenwet. Premier D'Alema


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl