Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[Netaspect]
[CMG]
[BOL]
[Eurocard/Mastercard]

Borst: Anti-rookbeleid financieren
met extra accijns op sigaretten

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, maandag

Minister Borst (Volksgezondheid) wil sigaretten en shag fors duurder maken door de accijns op tabaksartikelen verder te verhogen.

De bewindsvrouw verwacht met een flinke verhoging "al gauw een paar honderd miljoen gulden" te kunnen binnenhalen. Hoeveel de verhoging per pakje zou moeten bedragen, kon een woordvoerder van het departement gisteren niet aangeven.

De minister vindt dat een groot deel van de opbrengst van de accijnsverhoging moet worden benut voor maatregelen om het roken te ontmoedigen. Zij gaat daarover praten met haar collega Zalm (Financiën).

Daarnaast onderzoekt Borst de mogelijkheid om een rechtszaak te beginnen tegen de tabaksindustrie om de producenten aan een beter anti-rookbeleid te laten meebetalen. Een juridische actie zoals die vorige maand in de Verenigde Staten plaatsvond, vindt zij "een sympathiek initiatief".

"De landsadvocaat bekijkt op mijn verzoek of de staat de tabaksfabrikanten kan aanspreken. Misschien ligt hier ook een taak voor de ziektekostenverzekeraars. In het milieu hanteren we de regel: de vervuiler betaalt. Dat zouden we in de volksgezondheid ook kunnen doen", zegt Borst in Trouw.

De bewindsvrouw heeft nu jaarlijks 7 miljoen gulden beschikbaar voor haar anti-rookbeleid. "Een schijntje. Waarom zou de industrie niet fors gaan meebetalen?" Een op de drie volwassenen rookt. Als dat aantal daalt, gaan de kosten voor de gezondheidszorg ook flink omlaag, meent de bewindsvrouw.

De tabaksindustrie reageert boos op de uitlatingen van Borst en wil snel met haar overleggen. De sector meent dat er al heel wat initiatieven zijn genomen om het roken te verminderen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl