Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
20 december 1999
 

[Eurocard/Mastercard]
[ABN AMRO]
[Netaspect]
[BOL]
[Primafoon]
[CMG]
[Demon]

Millenniumsprong van Eiffeltoren

door John van den Heuvel - PARIJS, maandag

Een Nederlands parachutistenteam heeft gisteren in Parijs grote opschudding veroorzaakt met een spectaculaire 'millenniumsprong' van de Eiffeltoren.

Vanaf bijna 300 meter hoogte dook parachutist Ronald Overdijk (37) gisteren om exact 08.30 uur onverschrokken de diepte in. Terwijl Parijzenaars en toeristen verbijsterd toekeken, maakte de Nederlander een vrije val van tientallen meters voordat hij zijn valscherm opentrok.

De technisch perfect uitgevoerde 'dodensprong' eindigde met een zachte landing aan de oevers van de Seine. Teamgenoten voerden de stuntpara pijlsnel af om een eventuele arrestatie door de politie te voorkomen.

Aan de zogeheten 'basejump', waaraan het televisieprogramma 'Het jaar van Willibrord' van SBS6 aanstaande donderdag aandacht zal besteden, ging drie maanden voorbereiding vooraf, zo verklaarde Overdijk direct na afloop. De sprong was met militaire precisie gepland.

"We wilden namelijk geen enkel risico nemen en absoluut niemand in gevaar brengen", vertelt de Nederlander. Zo is bewust een vroeg tijdstip op zondagochtend uitgekozen om het verkeer niet te hinderen. Het moment waarop hij van de Eiffeltoren dook, noemt Overdijk "onbeschrijflijk mooi".

De Nederlander klom zaterdagnacht samen met een teamgenoot over de hekken bij de Eiffeltoren, die op dat moment was gesloten. Om bewakingscamera's en beveiligingspersoneel van Parijs' belangrijkste toeristische attractie te omzeilen, moesten in de klim halsbrekende capriolen worden uitgehaald. Eenmaal in de top moesten zij zich bovendien urenlang verborgen houden totdat krachtige windvlagen, die de sprong extra gecompliceerd konden maken, wat waren afgenomen.

Terwijl opgetogen teamgenoten zich na de geslaagde sprong tegoed aan champagne deden, legde Overdijk zijn actie uit. "We hebben vaker bijzondere dingen gedaan, zoals onlangs in de tuin van het Big Brotherhuis en in augustus een vrije val vanaf de Domtoren in Utrecht. Maar met het oog op het millennium wilden we iets heel speciaals doen."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl