&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
18 december 1999

Commissie

Als politieke partijen niet in staat zijn problemen onderling op te lossen, dan nemen zij gewoontegetrouw hun toevlucht tot het instellen van een commissie van wijze mannen en vrouwen.

De paarse regeringspartijen zijn op deze oeroude traditie teruggevallen nadat vorig jaar bij de kabinetsformatie was gebleken dat zij het over de invoering van een gekozen burgemeester niet eens konden worden. De VVD is daar fel op tegen, D66 hardgrondig voor, en de PvdA intern verdeeld.

De traditie heeft dit keer niet geholpen. De commissie-Elzinga dreigt met een verdeeld advies te komen wat de politieke betekenis van dat advies aanzienlijk verkleind.

Wat de meerderheid van de commissie wil, is bovendien ongelukkig. In de vier grote steden moet de burgemeester direct door de bevolking worden gekozen. De overige steden met meer dan 50.000 inwoners mogen zelf bepalen hoe hun burgemeester wordt gekozen, door de inwoners of door de gemeenteraad. In kleinere gemeenten draagt de raad de burgemeester voor.

Een halfhartig compromis waarbij geen eer wordt gedaan aan de belangrijke bemiddelende en aanjagende rol die de politiek neutrale burgemeester thans vervult. Als die verloren gaat, gaat dat direct ten koste van het bestuur van de gemeente.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Agressie

Op enkele emotionele bijeenkomsten van conducteurs en machinisten van de NS heeft de regio-directie Amsterdam toegezegd dat er in die regio geen zogenoemde 'agressietreinen' hoeven uit te rijden als er geen tweede conducteur op aanwezig is.

Het overleg kwam na de wilde staking van afgelopen maandag, toen uit protest tegen de agressie jegens het NS-personeel vele treinen niet reden.

Dat door die actie tienduizenden onschuldige treinreizigers werden gedupeerd, is niet goed te praten.

Aan de andere kant is begrip op zijn plaats voor het personeel dat het meer dan beu is steeds vaker met verbaal en fysiek geweld te maken te krijgen.

De eis dat de tweede conducteur op risicotreinen ook echt aanwezig is en niet zoals dikwijls gebeurt elders wordt ingezet, is geheel terecht.

Maar dat de NS-directie nu accepteert dat treinen niet rijden zodra aan die eis door omstandigheden niet tegemoet gekomen kan worden, gaat te ver.

Het zou betekenen dat de treinenloop bepaald wordt door het gedrag van een aantal ongure types.

Om dat te voorkomen en om de NS'ers veilig hun werk te kunnen laten doen, vormen meer arbeidsplaatsen, meer elektronische bewaking en een intensievere samenwerking met de politie de enig juiste aanpak.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]