Groenewold dankt progressie aan overgang naar ploeg Kemkers
door Frank Woestenburg - DEN HAAG, zaterdag
In het Groningse Musselkanaal kenden ze haar al langer, maar langzaam
maar zeker maakt ook de rest van Nederland kennis met Renate Groenewold.
Sinds het moment dat ze afgelopen zomer toetrad tot de gemengde kernploeg
van Gerard Kemkers, is de 23-jarige schaatsster met sprongen vooruit gegaan.
"Het klikt met Gerard", verklaart Groenewold. De coach zelf heeft het
over een 'spreekwoordelijke omarming'. "Renate straalt gedrevenheid uit.
Ze heeft de absolute wil om beter te worden. Ze wil alles weten en alles
leren, dat maakt haar ontzettend coachable."

Renate Groenewold voelt zich in de gemengde ploeg van coach Gerard
Kemkers uitstekend op haar plaats. "Als ik lekker in mijn vel zit, dan
rijd ik bijna automatisch goed", zegt ze.
FOTO: HANS VAN TILBURG
Dit seizoen baarde Renate Groenewold opzien bij de eerste twee wereldbekerwedstrijden
van het seizoen, in Inzell en Heerenveen. Met één tweede
(1500 m), twee derde (1500 en 3000 m) en een vierde (5000 m) plaats nestelde
zij zich als relatieve nieuweling tussen de gevestigde orde. "Een nieuw
gezicht is toch leuk. Jullie raken toch ook weleens uitgekeken op Niemann?",
merkte ze na haar tweede plaats op de schaatsmijl in Thialf op. "Het was
bedoeld als grapje, maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in.
Ik ken veel mensen uit mijn omgeving die het hoog tijd vinden dat Gunda
er eens een punt achter zet. Voor mij hoeft dat niet per se. Het is juist
dankbaar dat ik de kans krijg haar te verslaan."
Groenewold, vandaag en morgen van de partij op het NK allround in Den Haag, noemt zichzelf een 'sociaal dier'. De stijgende prestatiecurve is volgens haar dan ook een direct gevolg van de vorming van twee gemengde kernploegen. 'Een verademing', noemt Groenewold het. De afgelopen twee seizoenen maakte ze deel uit van de vrouwenkernploeg van Sijtje van der Lende. Vorige winter had ze door de voortdurende verandering in het schaatslandschap in Sandra Zwolle en Barbara de Loor nog slechts twee ploeggenoten over, van wie de laatste nota bene ook nog een concurrente was. "Een heel jaar lang intensief met een klein groepje optrekken is sowieso niet ideaal, zeker niet als het louter vrouwen zijn. We hadden allemaal een ander karakter. Iedereen was een beetje op zichzelf, maar ik ben geen type om na het eten direct naar mijn kamer te gaan. Vrouwen zijn in de omgang toch al minder direct dan mannen. Ik trek veel liever met jongens op."
Dit seizoen kan Groenewold wat dat betreft haar hart ophalen in de ploeg van Kemkers. "We drinken nu 's avonds na het eten vaak op de kamer van Jean-Paul (Haaksman, de fysiotherapeut, red.) met z'n allen nog een kop koffie. Dat is gewoon gezellig en als ik lekker in mijn vel zit, dan rijd ik bijna automatisch goed. Nu kan ik mezelf zijn. Als ik het niet naar mijn zin heb, zou ik het als schaatsster niet lang volhouden."
De benadering van Gerard Kemkers is daarnaast een totaal andere dan ze de afgelopen jaren gewend was. "Hij is pas 32 en van dezelfde generatie als ik. Dat merk je in zijn manier van denken. We zijn ook allebei nuchtere Noorderlingen", zegt ze. Volgens Kemkers heeft dat laatste er niets mee te maken. "Ik klik met bijna iedereen. Renate was een 'top-down-conversatie' gewend, ik werk anders. Ik sta in stilte boven de groep. Respect moet er zijn voor de coach, maar ik zoek altijd een persoonlijke en volwassen benadering bij de sporters."
Kemkers heeft er dit seizoen liefst zeven onder zijn hoede. "Ik probeer sporters duidelijk te maken dat ze met een bepaalde hoeveelheid aandacht genoegen moeten nemen. Ze hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Bovendien ruim ik ontzettend veel uren in voor mijn schaatsers, dus een/zevende deel is nog altijd heel veel tijd."
Groenewold heeft daarover geen reden tot klagen. "Ik heb niet het gevoel dat ik wat aandacht betreft een stapje terug heb moeten doen. Ik ben ook een type dat zelf op Gerard afstapt als ik denk hem nodig te hebben", aldus Groenewold, die voor aanvang van het seizoen een langdurig onderhoud met de Drent had. "Op een skeelerbaan in Laren vroeg hij me ineens: wat is schaatsen eigenlijk? Gerard heeft me gedwongen intensief over schaatsen na te denken. Dat had ik nog nooit gedaan. Ik was gewend dat er altijd op mijn fouten werd gewezen, bij Gerard ga ik op zoek naar het juiste gevoel."
Behalve het feit dat ze sterker is geworden, heeft Groenewold effectiever leren schaatsen. "Renate is in contact gekomen met de krachtenlijnen van de schaatsslag. Ze kan nu haar krachten op de juiste momenten wegzetten", zegt Kemkers. Groenewold: "Vorig seizoen moest ik tijdens trainingen diep gaan voor een rondje 29-hoog, nu schaats ik met gemak een 28,3."
De progressie moet zich dit seizoen vertalen in hogere klasseringen. Op het WK afstanden wil ze op de drie en vijf kilometer 'in ieder geval met een knipoog naar het podium kijken', over het NK allround is ze voorzichtiger in haar prognose. Ondanks haar sterke seizoenstart wil ze van een favorietenrol niets weten. "Vorig jaar was ik nergens, nu ben ik ineens favoriete? Dat hoeft voor mij niet. Het belangrijkste is dat ik in de top-vier eindig en me plaats voor het EK. Natuurlijk word ik liever derde dan vierde, maar ja, ik ben een nuchtere Groningse. Als ik op mijn snuit ga, is het wel direct voorbij."
|