Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
18 december 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[Siteshopper]
[Veilinghal]
[BOL]

Duitse kerstman krijgt
kinderpost uit hele wereld

door Theo Jongedijk - HIMMELPFORT, zaterdag

Hoe het is uitgelekt weet de kerstman zelf ook niet, maar steeds meer kinderen hebben ontdekt dat hij de adventsweken doorbrengt in het Duitse Himmelpfort. Het plaatsje telt niet meer dan zevenhonderd inwoners en ligt, ten noorden van Berlijn, in een idyllische omgeving met dichte dennenbossen en uitgestrekte meren.

De schoolkinderen van Himmelpfort poseren trots voor hun kerstman die brieven uit de hele wereld krijgt.

EIGEN FOTO

Van overal ter wereld krijgt de kerstman brieven en kaarten opgestuurd. De Deutsche Post leverde gisteren aan de Bahnhofstrasse 2 in Himmelpfort het 110.000e (!) exemplaar af.

De lawine van fanmail bestaat hoofdzakelijk uit vrolijke wenslijstjes van begeerde objecten voor onder de kerstboom. Maar er zijn ook kinderen die hun problemen op tafel leggen.

Iedere brief wordt daarom door de kerstman of één van zijn acht medewerksters gelezen. Verreweg de meeste correspondentie kan worden 'afgedaan' met een leuk opgesteld en rijk versierd standaardantwoord.

Bemoediging

Bij ziekte of verdriet tikt de kerstman op zijn computer een persoonlijke bemoediging of raadgeving. In een enkel geval aarzelt hij niet om professionele hulp in te schakelen als blijkt dat hem een echte noodkreet heeft bereikt.

De bekendste inwoner van Himmelpfort vertelt hoe het is begonnen. "In 1984 hebben drie kinderen uit Berlijn en Saksen een brief naar deze gemeente gestuurd, vermoedelijk vanwege de naam (Hemelpoort). Als geadresseerde was alleen aangegeven 'De kerstman'.

De toenmalige postbeambte wilde het niet voor haar verantwoording nemen om de correspondentie terug te sturen met de mededeling 'adres onbekend'. Zij besloot om namens de kerstman terug te schrijven."

Het vermoeden dat de kerstman in de maand december zijn onderkomen heeft in Himmelpfort is zich daarna snel gaan verbreiden. Het 'lopend vuurtje' uit de tijd van de DDR werd na de val van de muur een 'overslaande brand'.

"In 1995 werden hier al 30.000 brieven geteld, vorig jaar waren het er 67.000 en de eeuw zou worden afgesloten met honderdduizend brieven. Zo was onze verwachting. Ik durf geen aantallen meer te noemen, nu we een week voor kerst al de 110.000 stuks zijn gepasseerd", zegt de kerstman.

De post komt echt overal vandaan. De kerstman doet een graai. Hij haalt brieven tevoorschijn uit België, Frankrijk, Rusland, Engeland, Polen en Hongarije. "Ze zitten hier toevallig niet bij, maar er komt ook steeds meer post uit Italië en Amerika. Onlangs was er zelfs een pakketje uit China. De kinderen van de Duitstalige school in Peking stuurden ook hun verlanglijstjes."

Uit Nederland is de post op de vingers van één hand te tellen. "Concurrentie van Sinterklaas", vermoedt de kerstman. Hij laat zijn bezoeker niet gaan, voordat deze hem een belofte heeft gedaan. "Hier is mijn antwoord aan Duitse kinderen. Ik heb er graag een vertaling van, zodat ik brieven uit Nederland ook in die taal kan beantwoorden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl