Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
18 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Eurocard/Mastercard]
[Netaspect]
[BOL]
[Primafoon]
[Demon]
[CMG]

Verbouwen wordt duurder

door Jan Colijn

AMSTERDAM, zaterdag

Bouwen en verbouwen wordt vanaf 1 januari duurder door een nieuwe belastingmaatregel, waardoor voor aannemers het storten en verbranden van afval drastisch in kosten omhoog gaat.

Voor bepaalde afvalmaterialen worden de kosten zelfs bijna vijf maal zo hoog. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NVOB) is het onvermijdelijk dat de aannemersbedrijven hun kosten gaan doorberekenen aan hun klanten. De brancheorganisatie heeft haar 4300 leden inmiddels ingelicht over de tariefexplosie.

Met de nieuwe fiscale regeling komt het verschil tussen brandbaar en niet-brandbaar bouwafval te vervallen. De heffing komt bovenop de bestaande tarieven. Hierdoor wordt het storten van brandbaar afval van ƒ29,81 per ton verhoogd naar ƒ141,66 en per 1 januari 2001 zelfs naar ƒ166,66. Deze prijzen gelden dan ook voor niet-brandbaar afval, waarvoor nu een 'dumpprijs' van ƒ35,74 geldt.

Volgens A. Schuurs, secretaris bouwproces van de NVOB, is nog onduidelijk wat de financiële gevolgen zullen zijn voor de klant van de bouwonderneming: "Wat er per saldo meer zal moeten worden betaald, is nog onbekend, maar het is duidelijk dat de kosten uiteindelijk worden doorgeschoven naar de opdrachtgever."

Schuurs laat weten dat er bij met name een verbouwing van een bestaand pand het tonnage fiks wil oplopen: "Wanneer je nagaat dat een kuub puin goed is voor zo'n 1500 tot 2000 kilo, gaat het al snel om aardig wat tonnen afval."

De heffing is door het ministerie van Financiën opgelegd om de hoeveelheid niet-herbruikbaar afval terug te dringen. Daarom wordt de aannemer onder meer aangespoord zuiniger met bouwmateriaal om te springen en meer gebruik te maken van duurzame materialen.

De NVOB plaatst echter vraagtekens bij deze achterliggende filosofie, aldus Schuurs. De brancheorganisatie vindt dat er sprake is van een belastingmaatregel die louter bedoeld is om geld binnen te halen. "Met name in het minder legale bouwcircuit bestaat immers het gevaar dat aannemers creatief met hun afval om gaan springen. En dat kan nooit in het belang van het milieu zijn."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl