Het Amerikaanse Burlington is speciaal in het leven geroepen voor de overname van UB. Het samenwerkingsverband van investeerder Hicks Muse Tate & Furst en voedingsmiddelenconcern Nabisco, is bereid £1,16 miljard (ruim 4 miljard) voor de moeder van Verkade neer te leggen. Finalream, een consortium van investeerders Cinven, Deutsche Bank Capital Partners en PAI (eigendom van Banque National de Paris en Paribas) liet in reactie weten "actief" een hoger bod te overwegen.
De geschiedenis van Verkade begint op zondag 2 mei 1886, als Ericus Gerhardus Verkade de 'Stoom Brood en Beschuit Fabriek De Ruyter' opent. Verkade ging ervan uit dat op het Zaanse platteland bijzondere mogelijkheden bestonden voor op industriële leest geschoeide bakkerijen als de zijne. Met de warmte die toch al nodig was voor het bakken van brood, besloot Verkade ook beschuit te maken.
In zijn gevecht tegen de concurrentie én om het winnen van marktaandeel,
breidde Verkade zijn activiteiten vóór 1920 al uit met koek,
waxine-lichtjes, biscuits en suikerwaren. Na de Eerste Wereldoorlog kwam
er een Suikerwerk-, Toffee- en Chocoladefabriek bij, die zich toelegde
op de fabricage van bonbons, caramels, toffees, borstplaat en chocoladerepen.
In een later stadium werd het assortiment nog eens uitgebreid met paneermeel,
dieetartikelen, cakes en zelfs overlevingsrantsoenen.
Koninklijk
In 1952 kreeg Verkade het predikaat 'Koninklijk', dat ook na de overname door United Biscuits in 1990 gevoerd mocht worden. De overname door de Britten leidde destijds tot grote onrust onder het personeel. Verkade was na het eeuwfeest in 1986 net weer opgeklommen uit een dal en op het gebied van biscuits, chocolade en knäckebröd opnieuw marktleider in Nederland. In Frankrijk was Verkade ook goed in wafels en zoutjes.
De activiteiten van Verkade beperken zich vandaag de dag tot een aantal 'kernproductgroepen'. Als onderdeel van United Biscuits dat met 22.500 werknemers goed is voor een jaarlijkse omzet van ongeveer £1,3 miljard (4,6 miljard) maakt Verkade biscuits, wafels, beschuit, zoutjes en chocolade. Binnen deze reeks voert het bedrijfsonderdeel ruim 100 verschillende producten, waaronder de koekjes Café Noir, Marie en San Francisco. Daarnaast maakt Verkade per jaar zo'n 8 miljoen chocoladeletters.
Dat United Biscuits op zoek was naar een koper voor (onderdelen van) het bedrijf werd begin oktober al duidelijk. Toen liet het bedrijf weten met een aantal partijen in gesprek te zijn. Door een overname zou een eind komen aan de beursnotering van UB, dat op de London Stock Exchange al jaren slecht presteert. Zo zag United Biscuits de koers van zijn aandelen dalen van £4,24 eind 1990 tot £1,88 begin oktober. Toen bekend werd dat UB op zoek ging naar een overnemer, liep de koers in één keer op tot boven de £2,30. Afgelopen maandag een dag vóór het overnamebod van Burlington bekend werd sloot het aandeel op de beurs van Londen op £2,35.