Afgelopen weekeinde schreef ING Groep historie door binnen twee dagen zowel een bod van EUR10 miljard (ruim 22 miljard) op tafel te leggen als het ook maar weer in te trekken. Volgens ING bestond er onder de raden van bestuur en commissarissen van beoogd overnamekandidaat CCF onvoldoende draagvlak voor het bod. ING had daarnaast, na maanden van onderhandelingen waarbij op hoofdpunten overeenstemming zou zijn bereikt, geen zin om opnieuw zaken onderwerp van gesprek te maken, waarover de bankverzekeraar het eens dacht te zijn.
In buitenlandse media werd gisteren melding gemaakt van een belemmerende rol die president Jean Claude Trichet van de Franse centrale bank zou hebben gespeeld. Doordat Trichet bij de overname bedenkingen zou hebben gehad, zou ING Groep het bod maar snel weer hebben ingetrokken. Lariekoek, aldus een woordvoerder van ING. "De bijeenkomst met meneer Trichet heeft weliswaar plaatsgevonden, maar voorafgaand aan die met CCF. Als wij van meneer Trichet de indruk hadden gekregen dat er problemen zouden ontstaan, dan waren we er bij CCF niet eens over begonnen", zo verdedigt hij zich.
ING Groep mag het bod op CCF dan inmiddels al weer hebben ingetrokken, voor zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van de Franse bank lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Morgen bespreken de leden van beide raden het bod opnieuw en naar eigen zeggen voor de eerste keer uitgebreid. Of ING-bestuursvoorzitter Van der Lugt, die zitting heeft in de raad van commissarissen van CCF, daarbij aanwezig is, is volgens de zegsman van ING nog steeds niet bekend.
Van der Lugt zal zich inmiddels gewaar zijn geworden van een déja vu. Net als eerder dit jaar bij de overname van investeringsbank NIB draagt Van der Lugt "twee petten". Als commissaris bij CCF moet hij zich inzetten voor de belangen van de Franse bank. Als bestuursvoorzitter van ING Groep wil hij zich echter hard maken voor de belangen van ING. Als bestuursvoorzitter van ING wilde Van der Lugt destijds een hoger bod van pensioenfondsen ABP en PGGM op NIB. Als commissaris van NIB wist Van der Lugt dat er voor de investeringsbank zonder ABP en PGGM eigenlijk geen toekomst was.
Waren de "twee petten" voor Van der Lugt destijds aanleiding om zijn commissarisfunctie bij de NIB tijdelijk op te schorten, in het geval van CCF zal het zover niet komen, zo stelt de woordvoerder. "Van der Lugt heeft zitting in de raad van CCF à titre personnel, op persoonlijke titel", aldus de zegsman. "Als het voorstel van ING toegelicht moet worden, zal hij dat doen. Wordt er beraadslaagd, dan zal hij de ruimte verlaten."
Analisten beschouwen de overname van CCF door ING overigens nog steeds als een kwestie van tijd. Ondanks dat de overnameprijs bestempeld wordt als: aan de hoge kant ING betaalt met EUR10 miljard ongeveer 23 keer de verwachte winst wordt de aankoop van de Franse bank beschouwd als strategisch zeer belangrijk.
Interesse van een vierde partij (naast ING en de twee andere grootaandeelhouders in CCF: de Belgische bank KBC en de Zwitserse verzekeraar Swiss Life) acht men niet uitgesloten, maar net zomin waarschijnlijk. "De drie grootaandeelhouders hebben meer dan 50% van de aandelen in CCF in vaste handen", aldus een analist. "Dat maakt het opstaan van een vierde partij erg onwaarschijnlijk."