Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
15 december 1999
 

[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[Veilinghal]
[BOL]

Aftrek beroepskosten weg:
schadepost ruim ƒ14.000

door ROB SEBES

  ZWIJNDRECHT, woensdag - Bij het horen van de woorden 'Belastingstelsel 2001' lopen Walter van der Boor de rillingen over de rug. Een vlugge rekensom leert hem namelijk dat hij er in het nieuwe fiscale stelsel netto maar liefst ruim ƒ14.000 gulden per jaar, ofwel ƒ1166 per maand, op achteruit gaat. Daarmee mag Van der Boor zich de officieuze titel 'meest gedupeerde Nederlander' van de fiscale revolutie aanmeten.

Zwijndrechtenaar Van der Boor werkt voor een Italiaanse groothandel in de optiekbranche. De Italianen zijn in vrijwel alle Europese landen actief met agenten die zelfstandig ondernemer zijn. Deze agenten werken exclusief voor dit bedrijf.

In Nederland is het echter vrijwel onmogelijk als zelfstandig ondernemer te boek te staan indien er maar één opdrachtgever is. De fiscus en de uitvoeringsinstellingen voor de werknemersverzekeringen (zoals het GAK) stellen dat er in zo'n geval sprake is van een fictieve dienstbetrekking. De agent heeft dan geen recht op allerlei fiscale ondernemersfaciliteiten. Bovendien legt het GAK bij de werkgever een rekening neer voor de werknemerspremies.

Daarom is Van der Boor noodgedwongen in dienst getreden van het Italiaanse bedrijf. Hij krijgt keurig een salaris, waarover in Nederland belastingen en premies worden betaald. Maar alle beroepskosten die hij maakt, komen voor eigen rekening. De Italianen behandelen hem wat dat betreft net zo als de zelfstandige agenten die zij in andere landen hebben.

Grote onkostenlijst

De lijst van onkosten van Van der Boor is groot. Benzinegeld, verzekeringen, parkeergeld, afschrijvingen, mobiele-telefoonkosten en kantooruitgaven lopen jaarlijks op tot een bedrag van gemiddeld ƒ34.500. Hij trekt bij zijn belastingaangifte dit gehele bedrag aan beroepskosten af, tegen een tarief van ruim 37%. Zo 'betaalt' de fiscus ƒ12.782 mee. De overige ƒ19.618 van de onkosten neemt Van der Boor voor eigen rekening.

"Omdat ik al mijn kosten kan verantwoorden, heeft de Belastingdienst deze aftrekpost tot nu toe geaccepteerd", vertelt Van der Boor. Maar in 2001 wordt de werkelijke aftrek van beroepskosten voor werknemers volledig geschrapt. In ruil daarvoor gaan de belastingtarieven omlaag en komen er een heffingskorting en een arbeidskorting.

Echter, deze maatregelen kunnen het verlies van de grote aftrekpost die Van der Boor tot nog toe heeft, bij lange na niet compenseren. In plaats van de ƒ19.618 die hij nu zelf betaalt aan zijn beroepskosten, moet hij vanaf 2001 het volle pond, ofwel ƒ34.500, ophoesten. Dat is ƒ14.882 meer dan nu.

Waarschijnlijk gaat hij er, door de verlaging van de belastingtarieven, per saldo minder op achteruit dan deze ƒ14.882. Maar de schade blijft wel vele duizenden guldens per jaar, zo realiseert Van der Boor zich. "Dan zal ik mijn huis moeten verkopen of een andere baan moeten zoeken", aldus een wanhopige Van der Boor.

"Ik krijg mijn werkgever niet zo ver dat hij al mijn onkosten gaat vergoeden", vervolgt hij. "Volgens mijn baas is het een zaak tussen de Nederlandse wetgever en Nederlandse belastingbetalers, waar hij zich niet mee bemoeit. Ik heb helemaal niet de behoefte mijn werkgever in een kwaad daglicht te stellen, want verder zijn er geen problemen. En ik vind mijn baan erg leuk. Ook bij andere organisaties, zoals de vakbonden, kreeg ik geen gehoor."

Er zijn naar schatting enkele duizenden werknemers die in een vergelijkbare situatie als Van der Boor verkeren. In een uiterste poging aandacht voor zijn zaak te vragen, heeft Van der Boor een brief gestuurd aan de Tweede-Kamerfracties. "Het kan toch niet zo zijn dat het parlement toestaat dat een groep burgers fors wordt gedupeerd, terwijl de meeste anderen er financieel op vooruit gaan", foetert Van der Boor.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl