Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
15 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Demon]
[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[Netaspect]
[ABN AMRO]
[BOL]

Dwangarbeiders
WO II krijgen
10 mld. mark

  Van onze correspondent - FRANKFURT, woensdag

Duitsland is na bijna een jaar moeizaam onderhandelen gisteren tot een akkoord gekomen over schadevergoeding aan voormalige dwangarbeiders die door de nazi's werden tewerkgesteld. Het akkoord kwam nadat bondskanselier Gerhard Schröder zich bereid had verklaard het aandeel van de Duitse staat te verhogen. In totaal zal er nu rond de tien miljard mark worden uitgekeerd.

Het Joodse Wereldcongres in New York meldde gisteravond dat het akkoord vandaag in Berlijn zal worden getekend in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright.

In de Tweede Wereldoorlog werden zo'n 500.000 Nederlanders gedwongen in Duitsland te werken. Velen van hen die nu nog in leven zijn, dienden een schadeclaim in.

De laatst geboden Duitse overheidsbijdrage was drie miljard mark, terwijl de Duitse bedrijven daar 5 miljard mark bijleggen. Volgens de Berliner Zeitung heeft Schröder besloten het staatsaandeel met twee miljard mark te verhogen. De advocaten van de joodse organisaties eisten elf miljard mark, maar schijnen nu door het gebaar van Schröder over de streep te zijn getrokken.

De Duitse onderhandelaar Otto, graaf Lambsdorff bevestigde gisteren dat Schröder de Duitse staatsbijdrage had verhoogd, maar noemde geen bedrag. Een woordvoerder van de Duitse regering in Berlijn zei gisteren dat vandaag de laatste puntjes nog op de i moeten worden gezet.

Volgens de Duitse advocaat Michael Witti komt het akkoord niet boven de tien miljard mark uit (maar vloeit de rente uit nog niet uitbetaalde gelden wel in het fonds waardoor het toch nog groeit) en hebben de Duitse regering en een consortium van Duitse bedrijven zich bereid verklaard tal van kosten te betalen die voortvloeien uit het vinden van de rechthebbenden en de kosten van uitbetaling.

Naar verwachting zal 20 tot 30 procent van de nog levende dwangarbeiders uit de Tweede Wereldoorlog kunnen worden getraceerd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl