Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
15 december 1999
 

[BOL]
[Belastingdienst]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[Netaspect]
[CMG]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Lagere werkdruk studiehuis

Van onze verslaggevers

DEN HAAG, woensdag

Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) heeft gisteren een groot aantal tijdelijke maatregelen aangekondigd dat de werkdruk van de scholieren in het studiehuis op havo en vwo moet verlichten. Scholen mogen zelf beoordelen welke van deze maatregelen zij willen invoeren.

Vorige week protesteerden de leerlingen massaal in Den Haag tegen de in hun ogen enorme studielast van deze nieuwe onderwijsvernieuwing, waarbij de nadruk op zelfstandig leren ligt. Overigens ontaardde deze demonstratie in rellen en vernielingen.

Adelmund stelt nu voor dat de havo-leerlingen het veelbesproken nieuwe vak algemene natuurwetenschappen mogen laten vallen. De 160 uren die dan vrijkomen moeten wel worden besteed aan andere vakken waarmee ze problemen hebben.

De vwo-leerlingen, die klaagden over de overlappingen van dit vak met andere vakken, hoeven straks nog maar 120 in plaats van 200 uur aan algemene natuurwetenschappen te besteden.
Vreemde taal

Daarnaast mogen de havo-leerlingen hun tweede vreemde taal laten vallen, maar ook hier moeten zij deze lesuren voor andere vakken inzetten. Vwo-leerlingen mogen de derde vreemde taal laten vallen en de uren die daarmee zijn gemoeid, bijvoorbeeld in Nederlands of Engels investeren. Verder hoeven de leerlingen van Adelmund straks bij elk vak veel minder praktijkopdrachten te doen.

De Tweede Kamer is blij met deze maatregelen. "Het is een verstandige zet om aan de praktische invoeringsproblemen tegemoet te komen", aldus PvdA-Kamerlid Dijksma. Ook D66, die steeds voor het schrappen van vakken heeft gepleit, toont zich positief. VVD'er Cornielje is blij dat het niveau van het studiehuis niet wordt aangetast.

Adelmund stelt nadrukkelijk dat het totaalaantal studiehuis-lesuren, 1600 uur, niet verandert: "Maar ik bied de scholen de ruimte om flexibel op de problemen in te spelen."

De maatregelen, die de komende drie jaar van kracht zullen zijn, volgen na nieuwe rapporten van zowel de Onderwijsinspectie als het Procesmanagement voortgezet onderwijs. Daarin wordt geconcludeerd dat veel scholen een groot deel van de veranderingen tegelijkertijd heeft ingevoerd, waardoor er talrijke aanloopproblemen zijn ontstaan.

De 15-jarige Mark Gebuis, een van de organisatoren van de scholierenstaking, is "redelijk tevreden". Wel zegt hij het jammer te vinden "dat de overheid het probleem bij de scholen legt".

"Het klinkt als een verbetering dat leerlingen kunnen kiezen om één taal te laten vallen om zich in Nederlands of Engels te kunnen verdiepen", is de eerste reactie van Frans van Rooij, bestuurder van de Onderwijsbonden CNV. "Aan de andere kant is het hele onderwijsveld destijds niet voor niets akkoord met een verzwaring van de vakkenpakketten gegaan."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl