Daarnaast mogen de havo-leerlingen hun tweede vreemde taal laten vallen, maar ook hier moeten zij deze lesuren voor andere vakken inzetten. Vwo-leerlingen mogen de derde vreemde taal laten vallen en de uren die daarmee zijn gemoeid, bijvoorbeeld in Nederlands of Engels investeren. Verder hoeven de leerlingen van Adelmund straks bij elk vak veel minder praktijkopdrachten te doen.
De Tweede Kamer is blij met deze maatregelen. "Het is een verstandige zet om aan de praktische invoeringsproblemen tegemoet te komen", aldus PvdA-Kamerlid Dijksma. Ook D66, die steeds voor het schrappen van vakken heeft gepleit, toont zich positief. VVD'er Cornielje is blij dat het niveau van het studiehuis niet wordt aangetast.
Adelmund stelt nadrukkelijk dat het totaalaantal studiehuis-lesuren, 1600 uur, niet verandert: "Maar ik bied de scholen de ruimte om flexibel op de problemen in te spelen."
De maatregelen, die de komende drie jaar van kracht zullen zijn, volgen na nieuwe rapporten van zowel de Onderwijsinspectie als het Procesmanagement voortgezet onderwijs. Daarin wordt geconcludeerd dat veel scholen een groot deel van de veranderingen tegelijkertijd heeft ingevoerd, waardoor er talrijke aanloopproblemen zijn ontstaan.
De 15-jarige Mark Gebuis, een van de organisatoren van de scholierenstaking, is "redelijk tevreden". Wel zegt hij het jammer te vinden "dat de overheid het probleem bij de scholen legt".
"Het klinkt als een verbetering dat leerlingen kunnen kiezen om één taal te laten vallen om zich in Nederlands of Engels te kunnen verdiepen", is de eerste reactie van Frans van Rooij, bestuurder van de Onderwijsbonden CNV. "Aan de andere kant is het hele onderwijsveld destijds niet voor niets akkoord met een verzwaring van de vakkenpakketten gegaan."