Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
15 december 1999
 

[Netaspect]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon]
[BOL]
[CMG]
[Belastingdienst]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Boswachters willen
weer dienstwapen

door Ernst Nordholt

AMSTERDAM, woensdag

De circa 3000 boswachters en jachtopzieners in ons land lopen bij de uitoefening van hun vak te veel risico's. Het ontbreekt hen aan de nodige bewapening en bovendien zijn hun opsporingsbevoegdheden te beperkt.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (NVN), de belangenvereniging voor deze beroepsgroep.

De Vereniging pleit er voor dat boswachters en jachtopzieners, net als dat voor de wijziging van de Politiewet in 1993 het geval was, weer worden benoemd tot ambtenaar van politie met alle bijbehorende bevoegdheden.

Zo zouden alle boswachters en jachtopzieners volgens de vereniging moeten worden uitgerust met handboeien en een dienstwapen. Daarnaast zou hun opsporingsbevoegdheid die nu nog gebonden is aan het handhaven van een beperkt aantal wetten moeten worden uitgebreid tot een algemene opsporingsbevoegdheid.

De Algemeen Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) steunt de jachtopzieners in hun streven. ANPV vice-voorzitter Ron Tournier: "Het kan niet zo zijn dat deze toezichthouders die in de buitengebieden het werk uitvoeren dat door de politie gedaan behoort te worden met in ieder opzicht gebrekkige middelen letterlijk en figuurlijk het bos ingestuurd worden."

Volgens Roy Sheldon, bestuurslid van de NVN, zijn aan de werkzaamheden van de opzieners zoveel risico's verbonden dat avond- en nachtsurveillances inmiddels niet meer worden uitgevoerd.

In een interview in het nog te verschijnen magazine van de ANPV geeft Sheldon een aantal voorbeelden van de gevaren waar natuur-opzichters tijdens het maken van hun surveillance-ronden mee te maken krijgen.

"Laatst nog is een collega bedreigd met een vuurwapen. Die kreeg een pistool op zijn kop. Van een ander werd zijn hond neergeschoten. En wat je aantreft tijdens die surveillances...het storten van xtc-resten, restanten van hennepplantages, complete bankkluizen en criminelen die schietoefeningen houden," zo schetst Sheldon de dagelijkse boswachterspraktijk.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl