&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
dinsdag
14 december 1999

Agressie

Het is altijd goed als de burgers zich zorgen maken over de toenemende agressie in de samenleving. Die is er, en zij wordt vaak ten onrechte als een natuurverschijnsel gezien waartegen nauwelijks iets te doen valt.

De zorgen van het NS-personeel, dat zelf regelmatig slachtoffer van agressie is, zijn goed te begrijpen. Het is voor hen een gruwel om bij de uitvoering van het werk telkenmale met steeds hardere agressie geconfronteerd te worden.

Maar de wijze waarop gisteren actie is gevoerd, kan niet door de beugel. Om te beginnen werden de werkonderbrekingen door anonieme actievoerders georganiseerd. Een daad die van weinig moed getuigt.

Maar ergerlijker is dat honderdduizenden volstrekt onschuldige treinreizigers de rekening van de actie werd gepresenteerd. Ze hadden vroeg in de ochtend letterlijk en figuurlijk natuurlijk het nakijken. Bovendien raakten de wegen overvol doordat veel forensen noodgedwongen de auto namen. Lange files waren het gevolg.

De acties hadden ook het omgekeerde resultaat van wat de actievoerders beoogden. De reizigers werden nu agressief, en begrijpelijk ook. Het NS-personeel moet naar ander wegen zoeken om hun gerechtvaardigde verlangens onder de aandacht te brengen.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Onderwijs

Het openbare Calandlyceum in Amsterdam wil geen leegstaand lokaal ter beschikking stelling aan islamitische kinderen die tijdens de pauze willen bidden.

Natuurlijk is de beleving van het geloof een privé-zaak, maar het lyceum is wel erg strikt.

Bij de inrichting van het onderwijs op een openbare school kunnen aspecten van de geloofsbeleving botsen met het onderwijs. De leerling die kiest voor openbaar onderwijs moet dit accepteren. Het is niet acceptabel als leerlingen op basis van het geloof bijvoorbeeld gymlessen verzuimen.

Anderzijds kan en mag het recht om te bidden niemand ontzegd worden. Als dit gebeurt zonder het onderwijs te verstoren, heeft een school niet het recht deze geloofsuiting te verhinderen.

Het Calandlyceum heeft een goede naam wat betreft de integratie van etnische minderheden. Er wordt bij de lestijden zelfs rekening gehouden met de islamitische vastenmaand ramadan.

Het is daarom jammer dat het lyceum de leerlingen die in de pauze willen bidden, niet tegemoet wil komen. Met een kleine moeite die anderen niet hindert, wordt de islamitische leerlingen een grote dienst bewezen. Een dienst waardoor islamitische kinderen eerder zullen kiezen voor het lyceum en zijn goede onderwijs. En bij die goede scholing is iedereen het meest gebaat.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]