Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[V & L informatica]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]

NAC in de wachtkamer

ROOSENDAAL, dinsdag

FC Groningen kon een glimlach niet onderdrukken toen hun confrontatie met Volendam werd afgelast. De ploeg van Jan van Dijk nam plaats in een luie stoel en zag concurrent NAC langs RBC strompelen: 0-1. Willen de Groningers de tweede periodetitel in de wacht slepen dan hoeft het de inhaalwedstrijd tegen Volendam slechts met meer dan een treffer verschil te winnen. NAC zit als koploper van de tweede periode in de wachtkamer.


Glen Salmon was vaak de eenzame aanvaller van NAC. Nam niet weg dat de Zuid-Afrikaan voor de winnende treffer zorgde tegen RBC.
FOTO: GERRIT DE HEUS

Voetbal kent vreemde wetten en soms geen logica. Dat trainer Robert Maaskant met zijn stempel RBC omgetoverd had van een sombere club in een frisse formatie was al bekend. Maar dat de dreumes met een begroting van 4,3 miljoen gulden de burenreus van 14 miljoen gulden het zo moeilijk maakte, deed toch pijn in Breda. Het grote NAC mazzelde tegen het kleine RBC, maar won wel en was daar heel gelukkig mee.

Zes seizoenen had RBC gewacht om de degens met grote buur NAC te kruisen. De formatie van Maaskant startte ontketend tegen de club die in de tweede periode slechts twee puntjes meer had verzameld. Het eerste kwartier keek NAC asgrauw toe hoe het tot twee keer toe door het oog van de naald kroop. De debuterende keeper Danny d'Hondt redde na een schot van Gijs Cales en John van Loenhout schoot via de staander voorlangs.

NAC kwam behoudens een volley van de eenzame spits Glen Salmon niet in het stuk voor. Vorige week legde Excelsior al de achilleshiel van de Bredase club bloot. Op het middenveld ontbreekt de greep op het spel. Kees Zwamborn had na het debacle met de Rotterdammers aanvoerder Alfred Schreuder naar het middenveld gehaald en Erwin van de Looi met Jeffrey van As in het hart van de defensie geposteerd. Het hielp in Roosendaal geen zier. Woedend rende Zwamborn bij vlagen langs de zijlijn. RBC maakte de dienst uit. Alleen vergaten de Roosendalers het overwicht in doelpunten om te zetten. En dat kwam ze duur te staan.

Met lede ogen zag RBC toe hoe doelman Jurgen Belbaire met een gebroken scheenbeen per brancard het veld verliet. De reserve-goalie Jorg van Nieuwenhuijzen nam zijn rol over. Nadat Remco Heerkens voor RBC vlak na rust van dichtbij in de handen van doelman d'Hondt vuurde, kreeg RBC aan de andere kant het deksel op de neus. Alfred Schreuder bediende Glen Salmon, die van dichtbij in de korte hoek raak schoot: 0-1.

Met onvervalste leeuwenmoed bleef RBC strijden voor de eer. Het gaf NAC daarbij veel ruimte, maar de ploeg van Zwamborn lukte het niet de knock-out uit te delen.

RBC kreeg de grootste kans op minimale gerechtigheid, maar Damien Hertog kopte van dichtbij huizenhoog over. RBC blufte, NAC bofte, maar FC Groningen heeft de beste papieren om de tweede periodetitel te winnen.

RBC - NAC 0-1 (0-0). 50. Salmon 0-1. Scheidsrechter: Van Dijk. Toeschouwers: 6541. Rode kaart: 90. Van Helmond (RBC) 2x geel, 90. Broers (NAC). Gele kaart: Sergio (NAC). Bijzonderheid: doelman Belpaire (RBC) brak in de 18e minuut zijn scheenbeen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl