Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[V & L informatica]
[Qxl]
[Cybercard]
[EUBOS.NL]
[Vacatures]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Arena rolt loper uit voor Oranje

Van onze Telesportredactie - ZEIST, dinsdag

Behalve bij Jan Gaasterland is het gras bij de buren altijd groener. De road to Rotterdam, waar de EK-finale op 2 juli wordt gespeeld, is geplaveid voor Oranje. Er is nog één zorgenkindje: het veld in de Arena. Het Nederlands elftal doet Amsterdam tweemaal aan in de poule: tegen Tsjechië en Frankrijk. "Het is zeer belangrijk, dat het Nederlands elftal op een perfecte grasmat speelt. Dat komt ons voetbal ook alleen maar ten goede", zei Frank Rijkaard gisteren in Zeist.

In de Arena worden totaal vijf duels afgewerkt voor EURO 2000. Slovenië-Spanje, een kwartfinaleduel op zaterdag 24 juni en een halve finale, waarin Oranje aantreedt als het poulewinnaar wordt van groep D. "Dat het veld vaak te wensen overlaat, is een feit. Ik heb begrepen, dat de Arena het bij tijd en wijle ververst. Het streven is om op een goed veld te spelen. Daar heb ik wel vertrouwen in. Het gaat dan wel niet zo lang mee, maar tegen die tijd zijn wij al lang en breed weer verdwenen", merkt de bondscoach fijntjes op.

De Arena was al een zorgenkindje van de organisatie, toen bleek dat het stadion niet 'vrij' kon worden opgeleverd. Dat probleem is intussen opgelost. Momenteel ligt het 15e speelveld in de ArenA. Harry Been, de Nederlandse toernooi-directeur van EURO 2000: "Wij rekenen erop, dat het allemaal in orde komt. Er zijn bij het opstellen van de contracten heel veel technische voorwaarden gesteld. Eén daarvan was de staat van de grasmat. Een goede Drentse grasmat lijkt me geen verkeerde zaak, want er zitten toch honderden miljoenen mensen te kijken en dan is het een verschutting als de zaak niet in orde is".

Ooit werd het gras in Amsterdam zelfs groen geschilderd om het optisch beter over te laten komen. In de eerste contacten met EURO 2000 verzekerden Jan Gaasterland cs. al, dat het komende zomer ook kwalitatief dik in orde zou komen. Gisteren meldde de Arena, dat er begin juni inderdaad een kersverse mat wordt aangelegd. "Om de zaak nu te controleren, heeft geen enkele zin", beseft Harry Been. "Maar onze organisatie voorziet in een controle van de speelsteden. Wij hebben daar met Michel Sablon, directielid technische infrastructuur, een verantwoordelijke voor. Er is zelfs één man, die zich er dagelijks mee zal bemoeien. Het is bij Hugo Heijerman, een Belgische ingenieur, in goede handen".

Wordt Oranje tweede in groep D dan leidt de Road to Rotterdam via Brugge en Brussel en moet het team zijn kampement in Hoenderlo dus tijdelijk opbreken. De eerste plek houdt het team niet alleen in eigen land, maar koppelt de ploeg ook aan de nummer twee uit de relatief zwakke groep C en zorgt dus tevens voor het thuisvoordeel. Rotterdam-Amsterdam-Rotterdam, zo luidt dan de route naar de finale. Frank Rijkaard wilde daarbij van geen 'erfenis' van 1988 weten. "Daar wil ik het graag van loskoppelen, die Europese titel heeft niets te maken met waar wij nu mee bezig zijn".

Toch is hij bereid om de lat alvast hoog te leggen: "We hebben een perfect doel om ons op te richten. Dit is een goede generatie, we hebben een goede groep. De leeftijd en de ervaring kloppen. Dat bij elkaar opgeteld maakt het, dat dit een onvergetelijk toernooi voor ons kan worden".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl