Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[BOL]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[Matranortel]
[ABN AMRO]

Nieuw model vestigingswet
moet beunhazerij voorkomen

door MIRJAM BRINKS - AMSTERDAM, dinsdag

Om de komende jaren een wildgroei aan illegale bedrijven te voorkomen, hebben VNO-NCW en MKB Nederland een nieuw model voor de vestigingswet bedacht. Met dat systeem wordt er volgens de werkgeversorganisaties voor gezorgd dat straks niet het ene na het andere bedrijf failliet gaat.

Beide werkgeversorganisaties pleiten nu voor een model waarbij het bedrijfsleven zelf ondernemersopleidingen verzorgt en de daarbij behaalde diploma's uitreikt die vervolgens door de overheid als zodanig erkend moeten worden. "Dit kan op basis van vrijwilligheid", zegt J. Blok, secretaris van MKB Nederland.

Dit najaar heeft minister Jorritsma (Economische Zaken) immers aangekondigd alle vestigingseisen gefaseerd af te willen schaffen. Hierdoor kan iedereen straks zonder diploma een eigen zaak starten. De bewindsvrouw denkt dat starters zich ook zonder verplichting wel scholen. Volgens de werkgeversorganisaties blijkt uit verschillende onderzoeken dat dit echter niet het geval is. "Afschaffing van de vestigingswet wordt dan ook een regelrechte ramp", denkt de MKB-secretaris. Een enorme groei van ongediplomeerde ondernemers zorgt volgens de werkgevers voor een ware faillissementsgolf in Nederland.

Erkend certificaat
Blok: "Wij willen best voldoen aan de eis van het kabinet van zelfregulering, maar dan moet de overheid daar wel tegenover stellen dat de personen die vrijwillig een opleiding hebben afgerond daar een erkend certificaat voor krijgen."

"Hierdoor weet men in de markt precies wat welk certificaat inhoudt. Vergelijk het maar met reguliere opleidingen. Als iemand de titel mr. voor zijn naam heeft staan weet iedereen dat die persoon een academische opleiding rechten heeft afgerond", legt de MKB- secretaris uit.

Erkende certificaten geven behalve duidelijkheid in ondernemersland ook duidelijkheid aan de consument. Blok: "Die willen toch weten met welke organisatie ze in zee gaan of waar ze spullen kopen. Als het aan minister Jorritsma ligt, laten Nederlanders straks hun auto repareren bij een of andere beunhaas die verstand denkt te hebben van auto's, maar daar nooit een diploma voor heeft behaald."

VNO-NCW en MKB Nederland slaan nu de handen ineen om een wildgroei aan beunhazen te voorkomen. "Ondernemers die vrijwillig een opleiding hebben gevolgd moeten daar ook voor worden beloond", zegt Blok. Volgens hem moet behalve erkenning voor het vak het volgen van een opleiding ook worden gestimuleerd. "Zo werkt het zeer stimulerend om iemand met een afgeronde opleiding een geldbedrag in het vooruitzicht te stellen waarmee bijvoorbeeld een ervaren adviseur ingehuurd kan worden die behulpzaam is bij het opstarten van het bedrijf. Dit alles komt de kwaliteit van het ondernemerschap alleen maar ten goede."

Moeilijk maken
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan het de twee werkgeversorganisaties hier echter behoorlijk moeilijk maken. Met een erkend diploma kan een toekomstige ondernemer zich immers profileren in de markt en dat heeft volgens de mededingingswetgeving gevolgen voor de concurrentie. De NMa kan zelfs een verbod leggen op erkende certificaten. "Daar zijn wij ons ook terdege van bewust", zegt Blok, die daarom ook pleit voor een wettelijk kader rondom de erkenning van ondernemersopleidingen.

Morgen wordt de vestigingswetgeving opnieuw in het kabinet besproken. De twee werkgeversorganisaties praten echter vandaag eerst met de PvdA over hun plannen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl