Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Primafoon]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Demon]
[CMG]
[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[Netaspect]
[BOL]

Mogelijk kliklijn voor beursfraude

door Maurice van Uden

AMSTERDAM, dinsdag

De waakhond van de Amsterdamse effectenbeurs, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), speelt met het idee om een anonieme kliklijn te openen waar beursfraude kan worden gemeld.

Via zo'n meldpunt zouden beurshandelaren en privébeleggers tips over onregelmatigheden op de beursvloer kwijt kunnen. Daarbij hoeven informanten hun eigen naam niet prijs te geven.

Het plan is afkomstig van justitie in Amsterdam. Fraude-officier mr. H. de Graaff zei onlangs tijdens een congres dat het succes van een dergelijk meldpunt in de Verenigde Staten hem had verrast.

Topman mr. E. Canneman van de STE bevestigt dat het idee van de kliklijn in het overleg met justitie is besproken, maar vindt het nog te vroeg om te stellen dat de lijn daadwerkelijk zal worden geopend. "Er is nog niets besloten. We bespreken allerlei manieren om aan extra informatie te komen. Een kliklijn is een van de mogelijkheden", aldus Canneman.

De STE, ook wel de beurspolitie genoemd, neemt nu ook al anonieme tips in behandeling, maar wil deze mogelijkheid nog niet actief onder de aandacht van het publiek brengen.

In de VS komen er naar verluidt jaarlijks 30.000 anonieme tips binnen over handel met voorkennis, frontrunning of andere aan de effectenbeurs gerelateerde delicten. Een groot aantal van die aanwijzingen bevat bruikbare informatie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl