Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[BOL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[EUBOS.NL]
[Postbank]

Gen-aardappel
bezorgt Avebe
miljoenenverlies

VEENDAM, dinsdag

Aardappelzetmeelconcern Avebe stopt met de omstreden proeven met aardappelen waarvan de genetische samenstelling kunstmatig is aangepast. Avebe moet door dat besluit ƒ15 miljoen verlies nemen.

Mede daardoor heeft het concern het afgelopen boekjaar een netto verlies gedraaid van ƒ19,7 miljoen. Vorig jaar bedroeg de winst nog ƒ5,2 miljoen. Daarmee zet een dalende trend zich voort. In 1997 bedroeg de winst nog ƒ19,8 miljoen.

Het afgelopen boekjaar is er nog wel een winst voor belasting geboekt van ƒ13,3 miljoen. Maar behalve voor de gen-aardappelen moest Avebe ook nog geld opzij zetten voor het aanpassen van de internationale organisatie. Avebe is wereldwijd de belangrijkste producent van aardappelzetmeelprodukten en levert aan diverse industrieën, zoals die van voeding, farmacie, papier, textiel en kleefstoffen.

Nat najaar
Als gevolg van een zeer nat najaar kon een deel van de aardappeloogst niet worden gerooid. Dit heeft geleid tot forse onderbezetting in de zetmeelfabrieken. Ook ondervindt het concern steeds meer concurrentie in Europa, waardoor met name de prijs van bulkproducten onder druk komt te staan.

De omzet bleef met ƒ1,6 miljard op hetzelfde peil als in het vorige boekjaar. Avebe is een coöperatie van Nederlandse en Duitse akkerbouwers met in totaal 5155 leden, van wie 3100 in Nederland en 2.055 in Duitsland. Het aantal leden daalde het afgelopen boekjaar met 258 en in het boekjaar ervoor met 264.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl