Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[Siteshopper]
[BOL]
[Veilinghal]

Schatgraver is terug op
Robinson Crusoë-eiland

Van onze speciale verslaggever Wim Romeijn -
ROBINSON CRUSOE-EILAND, dinsdag

Schatgraver Bernard Keiser is terug op Robinson Crusoë-eiland, een Chileens speldenknop in de Stille Zuidzee. "Deze keer ben ik er zeker de goudschat te vinden", zo verzekert de 49-jarige Amerikaans-Nederlandse gelukszoeker met een stralend gezicht, terwijl hij zijn zes man sterke ploeg van gravers precieze aanwijzingen geeft.


Bernard Keiser bij de plek waar zijn helpers graven naar de goudschat.
FOTO: WIM HOFLAND

"De plaatsing van de keien en rotsblokken die we in deze kuil tegenkomen, is opmerkelijk. Op twee meter diepte stootten we zo op een keurig geordende laag stenen die daar beslist door mensenhanden is neergelegd. Dat kan eigenlijk alleen het werk zijn geweest van de Britse piraten die in deze vallei de enorme schat die zij aan de Spanjaarden hadden ontfutseld, weer verborgen. Dit deel van het eiland is nooit bewoond geweest", aldus Keiser.

De avonturier, die zijn eigen fortuin vond in de textiel en de speurtocht uit eigen middelen bekostigt, zoekt op het Zuidzee-eiland naar een goudschat uit de 18e eeuw die volgens historici een tegenwoordige waarde moet hebben van zeker twintig miljard gulden. Eerdere pogingen om de honderden houten kisten met dubloenen, sieraden, edelstenen en baar goud boven de grond te krijgen, mislukten door tegenwerking van de plaatselijke autoriteiten.

Eind maart dit jaar liep Bernard Keiser nog stampvoetend van woede over het Chileense eiland nadat het hem was verboden te graven op de plek waar bodemonderzoek met geavanceerde apparatuur een grote onregelmatigheid had gevonden.

"Die afwijking was ook precies op de plaats waarvan de coördinaten stonden aangegeven in de oude brieven en kaarten die mij naar dit eiland brachten. Ik mocht in maart alleen een klein gat graven, zo'n acht meter verderop."

"Het waarom hiervan is mij nooit duidelijk geweest. Maar het was wel heel frustrerend", zo herinnert Keiser zich, die twee weken geleden gewapend met een stapel vergunningen terugkeerde naar Robinson Crusoë-eiland om de speurtocht te hervatten. "Nu kunnen ze me gewoon niets meer maken want ik heb voor de hele vallei een concessie gekregen voor een periode van vijf jaar en mag dus graven waar ik zelf wil", aldus de nu opgewekte schatgraver.

Bernard Keiser liet tien dagen geleden de eerste spade voor het huidige gat in de grond zetten. Er is inmiddels aardewerk aangetroffen uit hetzelfde tijdvak waarin de schat volgens de overlevering moet zijn begraven. "We werken nu aan het blootleggen van een platte rotsplaat. Daaronder zouden we wel eens de eerste sporen van de schat kunnen aantreffen", zo vertelt Keiser.

De eilandbewoners hebben hun weerstand tegen de schatzoeker gestaakt. Zelfs burgemeester Leopoldo Gonzalez, die in maart nog het verzet tegen de graverij aanvoerde, is bijgedraaid. "Hoewel velen op dit eiland geloven dat er een vloek op de schat van meneer Keiser rust, is ons door de landelijke autoriteiten verzekerd dat, mocht er iets waardevols worden gevonden, wij daar ook van zullen profiteren."

"Eerst zou een eventuele schat meteen en in zijn geheel naar het vasteland gaan, en dat terwijl dit de op een na armste gemeente van Chili is", aldus burgemeester Gonzalez, die nu haast elke dag even in Puerto Ingles, de verlaten vallei waar Bernard Keiser aan het graven is, komt kijken om te zien of er al wat gevonden is.

De schatgraver zelf twijfelt er geen moment aan dat hij het goud zal vinden. "Voor het eerst sinds ik met dit avontuur begon, kan ik spitten waar ik dat wil. De grootste schat aller tijden ligt nu echt binnen handbereik", zo garandeert de nog perfect Nederlands sprekende Amerikaan, die zich niet zozeer door geldlust laat drijven als wel door het romantische.

"Dit is toch werkelijk perfect", zo constateert hij met een breed gebaar wijzend naar de stijle bergwanden en scherpe rotsformaties die de vallei omringen. "Ik beleef een droom: zoeken naar een schat op een pirateneiland in de Stille Zuidzee. Het leven kan voor mij echt niet mooier en wanneer het nog iets oplevert ook, is dat meegenomen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl